O măsură vizează aplicarea unei scheme de minimis pentru susținerea accesului la finanțare al întreprinderilor nou înființate, iar cealaltă se referă la o schemă de ajutor de stat pentru garantarea de către FNGCIMM a finanțării măsurilor de salvare și a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate.
„Nu putem vorbi de o stimulare reală a antreprenorilor fără a îmbunătăți accesul acestora la finanțare. Schema de garantare pentru start-up asigură întreprinderilor aflate la început de drum o parte din garanțiile necesare obținerii creditului necesar investiției inițiale și derulării afacerii”, a declarat într-un comunicat Silvia Ciornei, președintele și directorul general al FNGCIMM.
În cadrul schemei de garantare pentru susținerea accesului la finanțare al întreprinderilor nou înființate, garanțiile vor fi acordate în numele și în contul statului, în limita unui plafon alocat pentru toată durata de implementare a programului, în favoarea finanțatorilor care acordă credite beneficiarilor eligibili.
În calitate de mandatar al statului, FNGCIMM va putea garanta credite de dezvoltare și credite pentru capital de lucru, beneficiarilor eligibili de tipul întreprinderilor nou-înființate (start-up), înregistrate la registrul comerțului cu cel mult 36 de luni înainte de data solicitării garantiei, care prezintă cel puțin o situație financiară semestrială/anuală depusă la administrația financiară.
Pentru creditele de investiții, valoarea garanției va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 5 ani, iar pentru liniile de credit valoarea garanției va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 24 de luni.
„Principalele avantaje ale Schemei de garantare propuse sunt: eliminarea principalei probleme a start-up-urilor în accesarea creditelor; lipsa garanțiilor; cost redus al garanției, rezultat din subvenționarea parțială a comisionului de garantare; dobândă mai mică a creditului față de nivelul pieței; stimularea instituțiilor de creditare în crearea de produse de finanțare care să se adreseze acestui segment de IMM-uri cu profil de risc ridicat”, notează Fondul.
Schema de ajutor de stat privind garantarea de către FNGCIMM a finanțării măsurilor de salvare și restructurare a unor IMM-uri are ca obiectiv restabilirea viabilității întreprinderilor aflate temporar în dificultate, prin acordarea de ajutoare sub o formă care denaturează cel mai puțin concurența.
Durata estimată a schemei de ajutor de stat este de patru ani.
Ajutorul de salvare va fi acordat pe o perioadă de maxim șase luni, iar cel pentru restructurare și sprijinul temporar pentru restructurare vor avea un interval de 18 luni.
Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare și reversibile, fiind acordate sub forma unor garanții pentru împrumuturi acordate de un finanțator – bancă comercială sau IFN. În cadrul schemei se acordă facilități sub formă de garanții care pot acoperi maximum 80% din valoarea unui credit nou.