Astfel, sumele ar putea ajunge până la 50.000 de lei și ar fi nerambursabili. Granturile se vor alocă doar pentru cei care au firme și vin cu acte justificative pentru cheltuielile efectuate, informează surse guvernamentale, conform mediafax.ro.
„Există câteva modele de succes de exemplu 1 leu pus de investitorul privat, 1 leu pus de investitorul de stat. Ideea este crearea unui fond pentru investitorii din diaspora, de a contribui cu fonduri la proiectele pe care românii din diaspora vor să le facă”, a declarat, vicepremierul Costin Borc.
Pe de altă parte, cei aproape 50.000 de studenți români aflați la studii în străinătate se pot înscrie din această vară, să facă practică în consulatele și ambasadele României din lume.
„Va fi probabil inițial o perioada de 3 luni în timpul verii, dar eu o văd că și un lucru constant. Pentru că sunt studenți în anii mai mari care au doar câteva ore pe săptămâna și care pot să-și permită să lucreze. Avantaj pentru ambele părți. Noi beneficiam de niște oameni care vin cu dinamism și idei mult mai bune, iar dumnealor își pot completă cerințele pe care le au pentru a-și găsi un job mai departe”, spune Costin Borc.
Anunțurile vor fi postate pe site-ul dedicat programelor de practică: intership.gov.ro. Dacă modelul aplicat deja în țară va fi extins și pentru ambasade, atunci studenții vor primi și bani pentru lunile lucrate. În plus, o parte dintre acești tineri ar putea fi tentați să lucreze în administrație, unde guvernul caută oameni tineri și cu idei.