Fondul Monetar Internațional îi solicită Bulgariei să îmbunătățească supravegherea în sectorul bancar
În concluziile FMI se arată că în pofida mediului economic dificil, Bulgaria a înregistrat în 2014 o creștere economică modestă, care va continua și în acest an, relatează Novinite.
Șomajul este în continuare ridicat, deși a scăzut ușor, în timp ce prețurile scăzute ale materiilor prime și inflația redusă din zona euro au contribuit la deflație.
Pentru 2015, FMI anticipează că economia Bulgariei va consemna un avans de circa 1,25%, care va fi susținut de consumul privat și absorbția de fonduri europene.
Potrivit Fondului, deflația se va atenua treptat, iar șomajul va continua să se reducă în acest an.
FMI notează faptul că riscurile privind perspectivele economice au crescut atât pe plan intern, cât și extern, menționând nivelul ridicat al datoriilor companiilor și al creditelor neperformante, evoluțiile din Grecia și criza din Ucraina.
Declarația FMI laudă nivelul ridicat al lichidităților din sectorul bancar bulgăresc, demonstrat înainte de prăbușirea HTB, și măsurile introduse de Banca Națională a Bulgariei și de guvern, pentru susținerea acestora.
Măsurile au calmat deponenții și au prevenit răspândirea panicii, în timp ce alocarea de fonduri de către stat pentru fondul de asigurare a depozitelor au permis plățile pentru depozitele asigurate.
Cu toate acestea, FMI cere măsuri ferme pentru rezolvarea problemelor scoase la iveală de cazul KTB, între care refacerea încrederii în supravegherea sectorului bancar, în evaluarea băncilor și soliditatea acestora.
Deficitul bugetar al Bulgariei s-a dublat anul trecut la 3,7% din PIB, dar FMI consideră că ținta de 3% stabilită de guvern pentru 2015 poate fi atinsă.