Prima pagină » Economic » Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a avut un profit-record în 2023. Cifra de afaceri a crescut cu peste 20% anul trecut

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a avut un profit-record în 2023. Cifra de afaceri a crescut cu peste 20% anul trecut

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a avut un profit-record în 2023. Cifra de afaceri a crescut cu peste 20% anul trecut
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii FNGCIMM S.A.-IFN  a anunțat rezultate financiare pentru 2023 care au depășească obiectivele propuse și cifrele din anul anterior, ceea reflectă rolul benefic și eficient al acestui instrument al statului în susținerea ecosistemului antreprenorial, conform comunicatului companiei.

Rezultatele preliminare aferente exercițiului financiar 2023 indică cele mai bune rezultate financiare din cei 22 de ani de activitate, au transmis oficialii FNGCIMM care a primit mandat de la Ministerul Finanțelor să continue implementarea celor mai de succes programe guvernamentale dedicate facilitării accesului la finanțare a sectorului antreprenorial.

FNGCIMM, înființat în 2001, deținut în totalitate de stat, funcționează ca instituție financiară nebancară sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României și are misiunea de a susține accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și a altor categorii de beneficiari prevăzute în programele guvernamentale date în administrare.

Anul trecut, FNGCIMM a avut un profit brut istoric în valoare de 218,14 milioane de lei, ceea ce a depășit semnificativ atât ținta bugetară anuală cu circa 4% (+9 milioane de lei), cât și rezultatul obținut în anul 2022, respectiv 207,66 milioane de lei, cu aproximativ 5% (+10,5 milioane de lei).

Nouă programe guvernamentale de garantare

Potrivit oficialilor, echipa FNGCIMM a intensificat anul trecut ritmul de creștere trasat în orizontul 2019 – 2022, astfel încât în ultima zi a anului Fondul a înregistrat un salt substanțial raportat la realizările anului 2022, consemnând la finele anului 2023 un nivel al cifrei de afaceri de 276,33 milioane de lei, în creștere substanțială (+21%)  față de nivelul înregistrat în anul 2022 (227,63 milioane de lei).

„Am preluat mandatul de director general în anul 2020, puțin înainte de declanșarea pandemiei COVID-19, iar acea situație excepțională, ne-a determinat să căutăm soluții inovatoare pentru a asigura finanțarea economiei, pentru a menține activitatea economică, viabilitatea IMM-urilor și salvarea a sute de mii de locuri de muncă.  În perioada 2020 – 2023 am lansat nouă programe guvernamentale de garantare, din implementarea cărora a rezultat 84.547 garanții, în valoare de 54,3 miliarde lei, ceea ce a reprezentat un număr record de garanții la nivel european”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Potrivit șefulului FNGCIMM, un rezultat major este creșterea numărului de IMM-uri devenite bancabile.

„Am mai reușit un lucru important și anume să creăm o punte de legătură între mediul financiar bancar și cel antreprenorial, să stimulăm băncile să finanțeze IMM-urile și în același timp să impulsionăm companiile să-și desfășoare afacerile astfel încăt să devină bancabile. Rezultatele nu au întârziat să apară, astfel că garanțiile acordate de FNGCIMM în perioada 2020 – 2023, și aici mă refer atât la garanțiile guvernamentale cît și cele din surse proprii FNGCIMM, în număr de 143.677, reprezintă 40,86 % din numărul total de garanții acordate de FNGCIMM în 18 ani de activitate anterioară, în perioada 2002 – 2019” a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Din 2002 până la data de 04.12.2023, FNGCIMM a ajutat 482.315 de IMM-uri, care au accesat finanțări totale de 176,97 ,milioane de lei, garanțiile ajungând la 123,36 milioane de lei.

 

Dinamica principalilor indicatori de rezultat ai FNGCIMM la finele anului 2023, raportat la rezultatele obținute la finele exercițiilor financiare precedente:

Potrivit sursei citate, managementul eficient al resurselor în cadrul instituției a dus la un ritm de creștere a veniturilor superior ritmului de creștere a cheltuielilor. Astfel, indicatorului Cheltuieli exploatare la 1000 lei Venituri exploatare a înregistrat un regres substanțial la finele exercițiului financiar 2023 raportat la rezultatele din anul 2019 (- 40%), transpus într-o economie de circa 140.000 de lei la fiecare 1000 lei venituri realizate. Acest indicator și-a continuat parcursul favorabil în decursul anului 2023, marcând o îmbunătățire atât față de rezultatul înregistrat la finele anului 2022, de circa 7%, cât și față de nivelul bugetat, de circa 12%.

„Relevant în cuantificarea performanței financiare a Fondului este și indicatorul Productivitatea muncii în unități valorice, determinat prin raportarea veniturilor din exploatare la numărul mediu de salariați, indicator ce a consemnat un salt considerabil (+56%) la finele anului 2023 comparativ cu rezultatul înregistrat la 31.12.2019, pe seama evoluției favorabile a veniturilor din exploatare în decursul anului 2023. Nivelul previzionat pentru anul 2023 pentru acest indicator a fost surmontat cu circa 6% ca urmare a materializării parcursului favorabil la nivelul veniturilor din exploatare”, aată oficialii Fondului.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și