Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, a anunțat, miercuri, într-o conferință publică, un profit anual record de 2,51 trilioane de coroane (222 miliarde de dolari), susținut de creșterea puternică a sectorului tehnologic anul trecut.
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, administrat de Norges Bank Investment Management, care gestionează active în valoare de 1,8 trilioane de dolari, a avut pentru al doilea an consecutiv profituri record. Noile rezultate le depășesc pe cele din 2023, când a obținut câștiguri de 194 miliarde de dolari.
„A fost un an foarte puternic”, a spus Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank Investment Management (NBIM), în conferința de presă, precizând că au venit câștiguri masive din tehnologie
Aproape 50% din venituri au fost generate de active în tehnologie, prima fiind Nvidia, potrivit Reuters.
Fondul, care investește veniturile obținute de statul norvegian din producția de petrol și gaze, deține în medie 1,5% din toate acțiunile listate pe bursă la nivel mondial.
El investește de asemenea în obligațiuni, imobiliare și active din domeniul energiei regenerabile.
Nouă dintre primele zece cele mai mari investiții în acțiuni ale fondului la sfârșitul anului 2024 erau companii tehnologice, primele trei fiind Apple, Microsoft și Nvidia, compania care a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere pe fondul entuziasmului uriaș față de tehnologia AI, potrivit Hotnews, care citează un comunicat al companiei.
Randamentul investițiilor fondului a fost în 2024 de 13% pentru întregul an, cu 0,45 puncte procentuale sub randamentul indicelui său de referință.
Intrările de capital în fond din partea statului norvegian au fost anul trecut de 402 miliarde de coroane (35 de miliarde de dolari), sub recordul stabilit în 2022, de aproape 1,1 trilioane de coroane (97 miliarde de dolari).
Randamentul investițiilor sale în acțiuni a fost de 18% anul trecut, în timp ce investițiile în venituri fixe au crescut cu 1%.
Pe de altă parte, investițiile în sectorul imobiliar nelistat au avut un randament negativ de 1%, iar cele în infrastructura energetică regenerabilă nelistată au înregistrat o pierdere de 10%, potrivit precizărilor făcute de NBIM.
La sfârșitul anului, 71,4% din activele fondului erau alocate acțiunilor, în creștere față de 70,9% în 2023, obligațiunile au scăzut la 26,6% de la 27,1%, sectorul imobiliar nelistat a coborât la 1,8% de la 1,9%, iar infrastructura regenerabilă a rămas la 0,1% din investiții, neschimbată față de anul precedent, arată sursa citată.
Sura foto: captură Youtube