Fondul de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro creat de Uniunea Europeană pentru finanțarea tranziției ecologice și digitale este blocat de birocrație, conform unei asociații de lobby, iar datele oficiale arată că au utilizate doar mai puțin de o treime dintre resurse.
Jean-François van Boxmeer, liderul grupului de lobby European Round Table for Industry (ERT), a declarat că fondul de relansare Viitoarea Generație UE, considerat precursorul Legii Reducerii Inflației aplicată în SUA de președintele Joe Biden, a fost ”foarte dificil de accesat”.
În acest context, Jean-François van Boxmeer recomandă Uniunii Europene să își reconfigureze abordarea în cazul proiectelor majore de infrastructură.
Fondul UE de redresare economică, lansat ca reacție la pandemie și finanțat prin credite garantate în comun printr-o inițiativă pe care unele state europene doresc să rămână o excepție, este deja la jumătatea perioadei operaționale (2021-2026). Dar, până în decembrie 2023, au fost accesate doar 30% din resursele disponibile.
”Trebuie depășite și îndeplinite o serie de obstacole și criterii. Lumea se pierde în complexitatea ofertelor. Intenția este bună, dar oamenii se pierd, iar datele arată realitatea”, a afirmă Jean-François van Boxmeer, care este și președintele companiei Vodafone, potrivit cotidianului Financial Times.
Asociația de lobby European Round Table for Industry reprezintă 60 de companii tehnologice și industriale din Europa. Accesul la Fondul UE de relansare economică depinde de atingerea de către guvernele naționale a obiectivelor fixate de Comisia Europeană, implicând în multe cazuri adoptarea de reglementări. Au fost îndeplinite doar 18% dintre obiective, conform datelor raportate de Uniunea Europeană.
Anumite state, în special Polonia și Ungaria, nu au avut acces semnificativ la fonduri, din cauza preocupărilor privind nerespectarea normelor statului de drept. Alte state, precum Italia, au cerut timp suplimentar pentru cheltuirea fondurilor.
Fondul de redresare a fost ”fragmentat” și a suferit ”din cauza lipsei unei configurații europene”, pentru că a fost o reacție de urgență la criza pandemiei având rolul accelerării proiectelor naționale existente, afirmă Simone Tagliapietra, analist la Institutul Bruegel.
Dar Comisia Europeană susține că deciziile de accesare a resurselor le aparțin statelor UE, argumentând că ”obiectivele sunt în grafic”.
Jean-François van Boxmeer a sugerat că UE ar trebui să analizeze posibilitatea de a face investiții directe asupra proiectelor de infrastructură care să fie în beneficiul întregii Europe, precum rețele electrice internaționale, mai degrabă decât să mobilizeze fonduri prin intermediul statelor membre.
”Asociația ERT nu a ajuns la un consens în această privință, dar, din punctul meu de vedere, ar trebui analizată opțiunea. Noi vrem să vedem o implicare mai mare a Europei, dar vrem o Europă diferită” după scrutinul europarlamentar din iunie, a subliniat Jean-François van Boxmeer, cerând o abordare mai integrată în sectorul energiei, în contextul în care companiile europene suportă costuri mai mari decât rivalii din SUA sau China.
Citește și:
Cererea pentru CREDITE este în scădere în Uniunea Europeană, în contextul politicii monetare stricte