Ion Țiriac a urcat 49 de poziții față de anul trecut, în ciuda faptului că valoarea averii i-a rămas aceeași.
Fostul tenisman are afaceri în imobiliare, petrol și asigurări, deținând o participație minoritară, dar importantă la Allianz-Țiriac. De asemenea, acesta este recunoscut pentru pasiunea pentru mașini.
Țiriac a fost inclus prima dată în topul Forbes în 2007, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. În anul următor, averea acestuia a urcat la 1,2 miliarde de dolari.
Omul de afaceri român a fost exclus din topul miliardarilor lumii în 2009, 2011, 2012, 2013 și 2014 din cauza crizei, iar timp de trei ani (2010, 2015 și 2016) averea acestuia a fost în jur de 1 miliard de dolari, pentru ca în 2017 să urce la 1,1 miliarde de dolari.
Jeff Bezos a rămas cel mai bogat om din lume
Fondatorul și proprietarul Amazon a rămas pentru al doilea an consecutiv cel mai bogat om din lume cu o avere estimată la 131 de miliarde de dolari, în scădere de la 161 de miliarde de dolari anul trecut.
Jeff Bezos a înființat Amazon în 1994, în garajul său din Seattle, iar în prezent este CEO-ul a ceea ce a devenit gigantul retail-ului online și mai deține 16% din companie.
În ianuarie, fondatorul Amazon a anunțat că divorțează de soția sa, MacKenzie, după 25 de mariaj. Termenii divorțului nu au fost anunțați, dar dacă ar obține jumătate din averea acestuia ar deveni cea mai bogată femeie din lume.
Anul trecut, compania condusă de acesta a obținut venituri de 230 de miliarde de dolari și un profit net de 10 de miliarde de dolari, o creștere de 3 miliarde de dolari față de anul anterior.
Bezos mai deține publicația „The Washington Post”, ceea ce i-a atras antipatia președintelui american Donald Trump, și Blue Origin, compania care intenționează să dezvolte o navă pentru transport comercial.
Jeff Bezos și-a majorat avantajul care îl separă de numărului doi, Bill Gates, a cărui avere a ajuns la 96,5 miliarde de dolari, de la 90 miliarde dolari în 2018.
Pe locul trei se clasează Warren Buffett cu o avere de 82,5 miliarde de dolari, în scădere cu 1,5 miliarde dolari, și francezul Bernard Arnault, președintele grupului francez LVMH, care deține și titlul de cel mai bogat om din Europa.
În schimb, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a căzut de pe locul 5 pe locul 8, în condițiile în care averea sa este cu aproape nouă miliarde de dolari mai mică. Chiar dacă este cel mai bogat dintre primii 10 cei mai bogați oameni ai lumii, Zuckerberg este devansat de mexicanul Carlos Slim, miliardarul spaniol Amancio Ortega, proprietarul Zara, și co-fondatorul grupului american Oracle, Larry Ellison.
Michael Bloomberg, fondatorul agenției de informații financiare cu același nume și fost primar al New York-ului, a urcat pe locul 9 în topul Forbes, de pe locul 11 anul trecut, în condițiile în care averea sa a urcat până la 55,5 miliarde dolari, de la 50 miliarde dolari anul trecut.
Ultimul loc al Top 10 Forbes 2019 îi revine lui Larry Page (45 de ani), cofondatorul Google (actuala Alphabet), cu o avere de 50,8 miliarde de dolari, în scădere de la 53,8 miliarde de dolari.
Americanii domină în continuare acest clasament, cu 14 din primii 20 de miliardari. Franța numără doi reprezentanți: Bernard Arnault și Françoise Bettencourt-Meyers, moștenitoarea L’Oréal, care se clasează pe locul 15 și este singura femeie din primii 20 cei mai bogați oameni ai lumii.
Printre ceilalți non-americani din primii 20 miliardari se numără indianul Mukesh Ambani, președintele Reliance Industries, locul 13, și chinezul Ma Huateng, președintele grupului de Internet Tencent, locul 20.
Foto: Hepta