Prima pagină » Economic » FORUMUL GLOBAL al NICOTINEI: Soluții inovatoare pentru fumători

FORUMUL GLOBAL al NICOTINEI: Soluții inovatoare pentru fumători

În perioada 13 – 15 iunie, la Varșovia, a avut loc Forumul Global al Nicotinei (GFN) – una dintre cele mai cunoscute conferințe internaționale care dezbate problematica reducerii riscurilor asociate fumatului și rolul produselor cu nicotină mai sigure care îi ajută pe oameni să renunțe la acest obicei. În cadrul evenimentului, delegați din multe țări, alături de profesioniști din domeniul medical, factori de decizie, cadre universitare și oameni care au renunțat la fumat au dezbătut modalitățile de reducere a riscurilor asociate fumatului.

De la debutul său, GFN a fost un loc de întâlnire pentru evaluarea și promovarea inovațiilor tehnologice rapide care oferă consumatorilor opțiuni mai puțin nocive decât continuarea fumatului. Anul acesta, conferința nu doar că a menținut această direcție, ci a extins dezbaterea pentru a include și impactul economic al produselor cu nicotină care nu implică arderea.

Evoluția acestor produse a fost marcată de progrese tehnologice remarcabile. Există mai multe categorii de produse din tutun și nicotină care nu implică ardere, prezente și în România – produsele care încălzesc tutunul, produsele pentru vapat și pliculețe cu nicotină pentru uz oral. Fiecare dintre aceste inovații reprezintă un pas înainte în reducerea efectelor nocive ale fumatului pentru cei care au dificultăți în a renunța folosind metode convenționale.

Una dintre principalele teme ale GFN24 a fost discuția despre beneficiile pentru sănătatea individuală și publică ale produselor din tutun mai puțin dăunătoare. Este cunoscut faptul că fumatul tradițional produce niveluri ridicate de substanțe chimice nocive, care sunt cauza principală a bolilor legate de fumat. În schimb, noile produse, care nu implică arderea tutunului, reduc semnificativ aceste substanțe chimice nocive, făcându-le o alternativă mai puțin dăunătoare pentru persoanele care altfel ar continua să fumeze.

În unele țări unde sunt disponibile produse cu nicotină fără ardere, s-au înregistrat scăderi semnificative ale prevalenței fumatului. De exemplu, în Japonia, introducerea produselor din tutun încălzit a redus consumul de țigări cu 24,5%. Similar, utilizarea pe scară largă a snus-ului în Suedia a contribuit la o prevalență a fumatului de doar 5,6%, una dintre cele mai scăzute din lume. Aceste cazuri evidențiază beneficiile potențiale pentru sănătatea publică pe care accesul la produsele cu nicotină mai puțin nocive le poate aduce.

Dincolo de implicațiile asupra sănătății publice, în cadrul GFN24 s-a discutat și despre impactul economic al produselor cu nicotină. Astfel s-au căutat răspunsuri la întrebări precum: Care sunt costurile financiare și sociale asociate cu interzicerea alternativelor mai puțin dăunătoare la continuarea fumatului? Pot fi cuantificate economiile pe care sistemul de sănătate le-ar face din momentul în care crește disponibilitatea produselor mai sigure? Cum influențează scăderea veniturilor din taxele pe tutun sau veniturile statale din tutun reglementarea produselor cu nicotină? Va determina o reglementare restrictivă eliminarea producătorilor independenți?

Cadrul de reglementare ar trebui să le permită fumătorilor accesul la informații corecte, care să nu-i inducă în eroare și să le faciliteze în același timp trecerea la alternativele fără fum. În plus, aceste informații i-ar ajuta să cunoască diferența dintre alternativele fără fum și țigări.

Profesorul Dr. Andrzej Fal, Directorul Departamentului de Alergologie, Boli Pulmonare și Boli Interne de la Institutul Național de Medicină din Varșovia, a subliniat importanța reducerii riscurilor asociate fumatului în cadrul conferinței GFN.

„Nu îmi amintesc, în istoria homo sapiens, vreo cultură care să nu fi fumat și să nu fi consumat alcool. Nu sunt sigur că putem opri acest comportament, așa că de aceea reducerea riscurilor sunt cuvintele care vor rămâne cu noi pentru totdeauna,” a declarat Dr. Fal în cadrul conferinței.

Potrivit profesorului, fumatul nu generează doar costuri directe legate de sănătate, ci și costuri indirecte, cum ar fi pierderea forței de muncă din cauza îmbolnăvirilor provocate de fumat.
El a subliniat rolul important al instrumentelor fiscale diferențiate, precum taxele de acciză, pentru țigări și electronice.

„Aplicate cu înțelepciune, aceste instrumente pot ajuta oamenii să renunțe la fumat. Dar, pe lângă prețurile ridicate ale țigărilor, trebuie să existe prețuri mult mai mici pentru alternativele care s-au dovedit a avea riscuri mai mici,” a adăugat el.

De asemenea, Dr. Fal a făcut un apel către politicieni să fie mai atenți și flexibili în privința politicilor de sănătate publică, subliniind necesitatea unei educații mai bune în domeniul sănătății pentru a înțelege produsele care reduc riscurile.

Perspectiva este împărtășită și de Konstantinos Farsalinos, cardiolog și cercetător în domeniul reducerii riscului asociat fumatului, prezent la Forumul Global al Nicotinei din Varșovia.

„Înainte de a discuta despre cum să reglementăm lucrurile, este important să stabilim obiectivul reglementării, așadar de ce vrem să o reglementăm? În opinia mea, în cazul reducerii riscurilor, motivul și obiectivul reglementării este de a ajuta consumatorii să ia decizii informate”, a declarat Konstantinos Farsalinos.

El a ridicat, de asemenea, problema realismului în stabilirea obiectivelor de reglementare, punând întrebarea: „Avem o societate fără nicotină? 0% utilizare în rândul tinerilor?” Farsalinos avertizează că impunerea unor restricții tot mai stricte, an de an, fără a avea un efect concret, este un „drum înfundat și un cerc vicios”. Concluzia sa este că autoritățile ar trebui să „stabilească obiective realiste și să găsească soluții realiste” pentru a evita o reglementare excesivă care nu aduce beneficii reale”.

CITEȘTE ȘI:

Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement PMl: “Trebuie să înțelegem de ce oamenii fumează pentru a le putea oferi alternative”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și