Prima pagină » Economic » Fostul președinte al CA CFR: Managementul nu a fost defectuos, compania are profit operațional

Fostul președinte al CA CFR: Managementul nu a fost defectuos, compania are profit operațional

Fostul președinte al CA CFR: Managementul nu a fost defectuos, compania are profit operațional
Consiliul de Administrație al CFR SA a respectat în cele nouă luni de mandat angajamentele asumate în fața instituțiilor financiare internaționale și a adoptat măsuri care au avut ca efect înregistrarea de profit și eliminarea datoriilor față de buget, potrivit fostului șef al CA, Florin Kubinschi.

Consiliul de Administrație al CFR SA a respectat în cele nouă luni de mandat angajamentele asumate în fața instituțiilor financiare internaționale și a adoptat măsuri care au avut ca efect înregistrarea de profit și eliminarea datoriilor față de buget, potrivit fostului șef al CA, Florin Kubinschi.

„Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, numit în conformitate cu prevederile OUG 109/2011, și-a respectat în aceste aproximativ 9 luni de mandat angajamentele asumate față de instituțiile financiare internaționale și a adoptat o serie de măsuri operaționale pe termen scurt, astfel încât CFR SA nu mai are, la ora actuală, nicio datorie la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale (șomaj, sănătate și CAS), comparativ cu data preluării mandatului, când compania înregistra datorii de 321 milioane lei la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale”, se arată într-un comunicat transmis de Kubinschi după ce Ministerul Transporturilor a comunicat că întregul Consiliu de Administrație a fost revocat pe motiv că a exercitat un management defectuos, care a afectat situația financiară a companiei.

Kubinschi spune că CFR SA, care administrează infrastructura feroviară, înregistrează un profit brut în valoare de 51,6 milioane lei, față de o pierdere de 169,8 milioane lei prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pentru anul 2013, aprobat de AGA companiei.

De asemenea, rezultatul operational (EBITDA) realizat la 30 noiembrie 2013 (166,1 milioane lei) este cu 98,8% mai mare față de cel prevăzut în bugetul rectificat pentru anul 2013 (83,6 milioane lei), aprobat de AGA CFR SA.

Arieratele companiei la 30 noiembrie 2013 (1,1 miliarde lei) sunt cu 26,6% mai mici decât cele înregistrate la 31 martie 2013 (1,5 miliarde lei). Creanțele restante la 30 noiembrie (1,5 miliarde lei) sunt cu 26,9% mai mici față de cele înregistrate la 31 martie 2013 (2,1 miliarde lei), potrivit fostului președinte al CA.

„Prin inițiativele de eficientizare economică adoptate de echipa managerială în perioada de mandat, consider că managementul CFR SA nu a fost nicidecum unul defectuos, în condițiile în care măsurile adoptate până în prezent au condus la respectarea de către CFR SA a obiectivelor și țintelor asumate de Guvernul României în relația cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială”, mai spune Kubinschi.

Adunarea Generală a Acționarilor CFR SA, companie controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, a hotărât vineri revocarea din funcție a membrilor Consiliului de Administrație, pe motiv că aceștia au exercitat un management defectuos, care a afectat situația financiară a companiei.

„În acest sens, au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al administratorilor, printre care menționăm: neîndeplinirea obligației de supraveghere și control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie săvârșite de executiv și constatate de organele de control, precum și încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor și a altor prevederi legale”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Consiliul de Administrație era format din Florin Kubinschi (președinte, CFO Volksbank România), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor) și Sebastian Tcaciuc (membru).

AGA a numit un nou CA, din care fac parte Ovidiu Petrișor Artopolescu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Puțura, secretar de stat în Ministerul Justiției, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, George Ciobănașu, auditor financiar.

În perioada următoare, Consiliul de Administrație se va întruni pentru a alege noul președinte al CA. Adunarea Generală a Acționarilor a pus în vedere noului Consiliu de Administrație să analizeze de urgență modul de îndeplinire de către George Micu a îndatoririlor sale de director general interimar al societății.

 

 

Citește și