Prima pagină » Economic » Fostul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, numit președinte al Consiliului de Administrație al Electrica. Ce rezultate a raportat compania

Fostul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, numit președinte al Consiliului de Administrație al Electrica. Ce rezultate a raportat compania

Fostul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, numit președinte al Consiliului de Administrație al Electrica. Ce rezultate a raportat compania

Dumitru Chiriță, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) până în primăvara anului trecut, a fost numit, luni, președinte al Consiliului de Administrație al companiei Electrica, unde statul deține aproximativ 48,8% din acțiuni.

Fostul șef al ANRE, funcție pe care a ocupat-o aproximativ cinci ani, preia postul de la conducerea Consiliului de Administrație al Electrica, jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.

Dumitru Chiriță a fot înlocuit de la vârful ANRE de George Niculescu, numit de Parlament pe 19 aprilie 2023.

Doi noi vicepreședinți

În data de 12 februarie 2024, Consiliul de Administrație al Electrică l-a ales pe Dumitru Chiriță în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Societății Energetica Electrica S.A. -pentru perioada începând cu dată de 12 februarie 2024 și până la dată de 31 decembrie 2024 se arată într-o informare transmisă la Bursa de Valori București, unde e listată, ca și pe bursa din Londra, din iulie 2014.

De asemenea, Consiliul de Administrație a decis, în conformitate cu art. 18, alin. 14 din Actul Constitutiv al Societății, înființarea a două poziții de vicepreședinte. Astfel, Consiliul de Administrație i-a ales pe Dragoș Valentin Neacșu și pe  Adrian Florin Lotrean în calitate de vicepreședinți ai Consiliului de Administrație începând cu dată de 12 februarie 2024 și până la dată de 31 decembrie 2024.

Pentru comitetele sale consultative, pentru perioada începând cu data de 12 februarie 2024 și până la data de 31 decembrie 2024, Consiliul de Administrație a hotărât următoarea componență, potrivit informării de la BVB:

Comitetul de Audit și Risc:

  • Valentina Elena Siclovan – Președinte;
  • Adrian Florin Lotrean – Membru;
  • Ion-Cosmin Petrescu – Membru.

Comitetul de Nominalizare și Remunerare:

  • Adrian Florin Lotrean – Președinte;
  • Marian Cristian Mocanu – Membru;
  • Ion Cosmin Petrescu – Membru.

Comitetul de Strategie și Guvernanță Corporativă:

  • Marian Cristian Mocanu – Președinte;
  • Dumitru Chiriță – Membru
  • Dragoș Valentin Neacșu – Membru;

Comitetul de Guvernanță Climatică și Politici Publice:

  • Dragoș Valentin Neacșu – Președinte;
  • Valentina Elena Siclovan – Membru;
  • Georgiana Bogasievici – Membru

Ce profit a avut compania anul trecut

Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Electrica a avut, în primele 9 luni ale anului trecut, un profit înainte de plata impozitului pe profit, dobânzi și amortizare (EBITDA) de 1,25 miliarde de lei, în crestere cu 13,5% sau 148,8 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precent.

Veniturile operaționale au fost de 9,89 miliarde de lei, în scădere ușoară, cu 3,2% fata de 10,22 miliarde de lei în 9L 2022, iar profitul net a fost de 418,3 milioane de lei, în scădere cu 21,6% sau 115,4 milioane de lei față de 9L 2022.

Volumul de energie electrică distribuită – 12,55 TWh în primele nouă luni ale anului 2023, în scădere cu 6,2% față de primele nouă luni din 2022, însă în creștere în T3 2023 cu 3% față de T2 2023. DEER deservește aprox. 3,9 mil. utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40% din suprafață României;

Volumul de energie electrică furnizată pe piață cu amănuntul – 5,7 TWh, redus cu 10% comparativ cu primele nouă luni din 2022, pe fondul tendinței generale de scădere a consumului de energie electrică; Electrică Furnizare furnizează electricitate pentru aprox. 3,5 mil. locuri de consum pe piață concurențială, cât și în regim de serviciu universal și ultima instanța.

Cota de piață pe furnizarea de energie electrică – Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori, cu o cota totală de piață de 16,66% și de 9,98% în regim concurențial, conform ultimului raport ANRE disponibil, respectiv cel din iulie 2023;

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și