Fostul strateg-șef de la Casa Albă: Distrugerea Huawei este de 10 ori mai importantă decât un acord comercial cu China
Bannon a făcut declarațiile într-un interviu acordat publicației South China Morning Post, bazată în Hong Kong. Potrivit lui, Chinei i s-a permis prea multă vreme să acționeze anticompetitiv la nivel global și să își protejeze piața internă, în timp ce s-a dezvoltat cu banii proveniți din America. Acum, potrivit lui, statul asiatic vrea să înlocuiască SUA din poziția de cea mai mare putere militară și economică a lumii. De aceea, Trump nu va da înapoi în războiul comercial.
„China nu va deveni numărul unu pe schimbul meu”, a declarat Trump.
Fostul strateg a declarat că pentru președintele american distrugerea companiei Huawei, care este un pericol pentru securitatea SUA și a altor state din Vest, este de 10 ori mai importantă decât încheierea unui acord comercial. „Este o problemă de securitate masivă pentru Vest. (…) O vom închide”, a spus Bannon, referindu-se la Huawei.
El a adăugat că Trump nu se va opri aici și va scoate toate companiile chineze de pe piețele de capital americane.
Steve Bannon (Foto: Hepta)
Totuși, până acum administrația Trump nu a prezentat dovezi clare în sprijinul teoriei că Huawei spionează pentru guvernul de la Beijing, cu care gigantul ar avea relații apropiate.
După ce Trump a introdus compania pe o „listă neagră” a Departamentului Comerțului, mai multe companii americane – printre care Google, Qualcomm, Micron sau Intel – și-au suspendat afacerile cu Huawei. Exemplul lor a fost urmat și de alți jucători importanți de pe piața internațională, precum ARM din Marea Britanie și Panasonic din Japonia.
Huawei este o companie cu resurse financiare vaste și are șanse mari să treacă peste această perioadă dificilă fără a fi distrusă. Totuși, gigantul chinez nu își va mai atinge, cel mai probabil, unul dintre obiectivele importante pe care și le-a stabilit: să ajungă numărul unu mondial pe piața de smartphone-uri în 2020.
China ar putea răspunde la atacul împotriva Huawei limitând sau tăind accesul SUA la elemente rare, o resursă controlată autoritar de statul asiatic. Aceste substanțe sunt necesare în construcția de baterii, computere sau tehnică militară avansată.
Steve Bannon crede că prin aceste măsuri Partidul Comunist din China va fi nevoit să facă reforme structurale. Totuși, procesul va fi unul de lungă durată. „Nu cred că se va rezolva repede. Acesta va fi un proces de lungă durată și dur”, a conchis el.