Prima pagină » Economic » Fotografia care a declanșat cea mai mare criză nucleară din istorie

Fotografia care a declanșat cea mai mare criză nucleară din istorie

Fotografia care a declanșat cea mai mare criză nucleară din istorie
În 1962, un avion american de spionaj survola Trece de la Coloma, o regiune din capătul estic al Cubei. Avionul a surprins o fotografie care avea să declanșeze cea mai mare criză din istoria modernă.

Pilotul a trimis fotografia celor de la Pentagon pentru a fi analizată. La prima vedere, imaginea părea să arate o recoltă cu o formă bizară. Analiștii armatei americane și-au dat însă repede seama că forma era caracteristică unui sistem sovietic anti-rachetă, denumit S-75.

Acest sistem este cel care a doborât, ani mai târziu, avionul pilotat de Gary Powers – întâmplare relatată pe larg în filmul Podul Spionilor, regizat de Steven Spielberg.

Sistemul S-75 folosea șase lansatoare de rachete, plasate la distanță egală în forma unui cerc, creând astfel o formă ușor de recunoscut de către specialiști. Americanii au înțeles în acel moment că rușii trimiteau arme în Cuba; mai mult, aceste arme erau suficient de importante încât să merite protecția unui sistem S-75.

Cei de la Casa Albă au cerut sovieticilor să retragă focoasele din Cuba, dar aceștia au refuzat; a urmat celebra blocadă a americanilor, culminând cu ceea ce a rămas cunoscut în istorie drept „criza rachetelor din Cuba”, din 1962.

Spre norocul tuturor, liderul sovietic Hrușcev a reușit să ajungă la o înțelegere cu președintele american John F. Kennedy, astfel încât un potențial conflict nuclear global s-a transformat în Războiul Rece.

Citește în continuare pe bm.

Autor

Citește și