Prima pagină » Economic » FP a avut în primele nouă luni un profit de 535 milioane lei, cu 7% sub cel din perioada similară din 2012

FP a avut în primele nouă luni un profit de 535 milioane lei, cu 7% sub cel din perioada similară din 2012

FP a avut în primele nouă luni un profit de 535 milioane lei, cu 7% sub cel din perioada similară din 2012
Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat în primele nouă luni un profit de 535,2 milioane lei (121,4 milioane euro), cu aproape 7% sub câștigul consemnat în perioada similară a anului trecut, de 574,5 milioane lei.

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat în primele nouă luni un profit de 535,2 milioane lei (121,4 milioane euro), cu aproape 7% sub câștigul consemnat în perioada similară a anului trecut, de 574,5 milioane lei.

Fondul a consemnat un profit de 4,7 milioane lei (cu puțin peste 1 milion de euro) în luna septembrie, față de pierderi de 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro) în luna august, reiese din statisticile lunare transmise de FP Bursei de Valori București (BVB).

La finalul primelor opt luni, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 530,4 milioane lei.

Activul net al Fondului a scăzut cu 1,74% în luna septembrie, la 14,92 miliarde lei (3,352 miliarde euro), în principal ca urmare a recalculării în scădere a valorii pachetului de acțiuni pe care FP îl deține la Nuclearelectrica. La sfârșitul lunii august, activul net a fost de 15,184 miliarde lei.

Scăderea valorii pachetului de acțiuni deținut la Nuclearelectrica a fost determinată de prețul la care a fost realizată oferta prin care compania de stat a vândut 10% din titluri la Bursă. Pachetul de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea la Nuclearelectrica era evaluat la finele primului semestru la 648 milioane lei, iar în urma recalculării în funcție de prețul din oferta de listare a companiei de stat, valoarea a scăzut cu 57%, la 276,3 milioane lei.

„Metoda de evaluare a fost modificată din valoarea justă evaluată de un evaluator independent la data de 30 septembrie 2012 (26,2601 lei/acțiune) în preț de achiziție a acțiunilor subscrise de Fondul Proprietatea, urmare a exercitării dreptului de preemțiune, în cadrul majorării de capital legată de oferta publică primară inițială derulată de Nuclearelectrica (11,2 lei/acțiune), deoarece s-a considerat că aceasta reflectă mai bine valoarea justă a acestei investiții. Impactul acestei schimbări a metodei de evaluare asupra valorii activului net al Fondului a fost o scădere de 371,6 milioane lei”, se arată într-un raport transmis, luni, de Fondul Proprietatea Bursei.

Acțiunile cumpărate de Fondul Proprietatea în cadrul majorării de capital de la Nuclearelectrica valorează 30,6 milioane lei. Întrucât majoararea de capital nu a fost încă înregistrată, Fondul a primit drepturi de alocare, la fel ca ceilalți investitori care au subscris în oferta de listare derulată de Nuclearelectrica.

Dacă valoarea drepturilor de alocare este adunată cu acțiunile deținute anterior de Fond, pachetul este evaluat la aproape 307 milioane lei (69 milioane euro).

Nuclearelectrica a fost listată la Bursă în data de 4 octombrie, astfel că pachetul de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea la companie a fost încadrat și în luna septembrie în categoria titlurilor nelistate.

Valoarea participațiilor la companii nelistate a coborât în septembrie cu 4%, de la 8,437 miliarde lei la 8,096 miliarde lei, în principal din cauza scăderii valorii pachetului de acțiuni Nuclearelectrica din portofoliul Fondului.

Pe de altă parte, participațiile Fondului Proprietatea la companii listate au urcat cu 2,3%, la 6,012 miliarde lei (1,35 miliarde euro), de la 5,877 miliarde lei la finalul lunii august.

La finele lunii septembrie, Fondul avea investiții în titluri de stat de 482 milioane lei, cu aproape 17% sub plasamentele din luna august, de 580,2 milioane lei.

Pe de altă parte, sumele din depozitele bancare au crescut cu 13%, la 363,6 milioane lei, de la 321,8 milioane lei în luna august.

Acțiunile deținute la companii din România reprezintă 99,11% din activul net (99,07% în luna august), diferența de 0,89% fiind reprezentată de participații la societăți listate în Austria (0,93% în luna august).

În funcție de sectoare, „petrol & gaze” avea cea mai mare pondere la finalul lunii septembrie, de 42,07% (40,45% în luna august), segmentul „utilități electricitate: producție” acoperă 22,88% (23,24% în luna august), iar „utilități electricitate & gaz: transport, distribuție, furnizare” are o pondere de 21,37% (22,45% în luna august). Participațiile la bănci reprezintă 3,05% (2,96% în luna august).

Participația la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 32,3% (30,82% în luna august), fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,41% din total (13,18% în luna august).

La finele lunii septembrie, investitorii instituționali străini dețineau 57,06% din acțiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deține cel mai mare pachet de acțiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare acționar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA, cu o deținere de puțin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investițiilor City of London are 4,87%. City of London a anunțat în luna august că și-a redus participația la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investiții de tip închis, înființată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv de statul comunist și sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori București în ianuarie 2011.

La finalul lunii septembrie, valoarea unitară a activului net pe acțiune a fost de 1,161 lei, față de 1,1782 lei în luna august.

După prima oră a ședinței bursiere de luni, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzacționate la 0,7785 lei, preț cu aproape 33% sub valoarea activului net pe acțiune.

După aprobarea dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare, acțiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, până în apropierea pragului de 0,8 lei. Spre finalul ședinței, acțiunile au rămas pe plus cu 5% și au încheiat ziua la 0,777 lei.

Pragul de 0,8 lei/acțiune a fost depășit în prima jumătate de oră a ședinței de vineri, când prețul a urcat cu aproape 4,2% și a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.

Unii investitori au profitat de creșterea înregistrată de acțiunile Fondului și au început să vândă. Ei nu au mai așteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marți și ale căreia rezultate vor fi anunțate abia peste trei săptămâni.

Fondul va începe marți o ofertă prin care vrea să răscumpere 4,35% din propriile acțiuni, pachet pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro), respectiv un preț de 1 leu/acțiune. La această ofertă pot subscrie toți acționarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acțiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcție de un indice care va rezulta din împărțirea numărului de acțiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Astfel, dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operațiune doar o parte din acțiunile pentru care au pus ordine.

 

Citește și