Prima pagină » Economic » FPPG atrage atenția asupra impactului adoptării Regulamentului privind industria cu zero emisii nete asupra producătorilor din România

FPPG atrage atenția asupra impactului adoptării Regulamentului privind industria cu zero emisii nete asupra producătorilor din România

FPPG atrage atenția asupra impactului adoptării Regulamentului privind industria cu zero emisii nete asupra producătorilor din România

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) atrage atenția, într-o informare transmisă joi, asupra impactului Regulamentului privind industria cu zero emisii nete – Net Zero Industry Act (NZIA) – adoptat săptămâna aceasta de către Consiliul UE.

FPPG, care reunește peste 95% din producătorii din România, informează publicul și toate părțile interesate despre impactul adoptării acestui nou Regulament ce va produce intervenții semnificative pe piață și obligații specifice, majore, pentru producătorii de petrol și gaze, influențând în mod direct industria României, au transmis joi oficialii Federației, printr-un comunicat de presă.

Comisia Europeană a propus Actul privind industria cu zero emisii nete, pe 16 martie, pentru a extinde producția de tehnologii curate în UE și pentru a se asigura că Uniunea este bine echipată pentru tranziția către o energie curată, potrivit oficialilor de la Bruxelles. Această inițiativă a fost anunțată de președinta von der Leyen ca parte a Planului industrial al Pactului verde.

Potrivit Federației, NZIA introduce intervenții pe piață și impune obligații referitoare la capacitatea de injecție a CO2 pentru producătorii de petrol și gaze, bazate pe volumele lor de producție din perioada 2020-2023. Producătorii mai mici, care se află sub un anumit prag, vor fi scutiți de aceste obligații, detalii care vor fi definite într-un act delegat separat.

Poziția FPPG în ceea ce privește NZIA are la bază patru aspecte critice, constant susținute, ce trebuie luate în calcul în momentul implementării proiectelor de captare, transport și stocare a dioxidului de carbon (CCS).

Este vorba de:

  • Viabilitatea economică și fezabilitatea tehnică a proiectelor CCS
  • Facilitarea și stimularea investițiilor
  • Crearea unui cadru legislative optim
  • Informarea autorităților și publicului larg privind tehnologia pentru a crea înțelegere

Informații detaliate privind tehnologia CCS și reglementările aferente pot fi studiate in documentul de politici creat de FPPG.

Alocarea cotelor și responsabilități

Cota totală calculată este de 50 Mtpa. Textul adoptat prezintă riscul unei interpretări neuniforme în modul în care cotele sunt alocate între Statele Membre ale UE. Acest lucru produce dezavantaje semnificative pentru Statele Membre care sunt mari producători de gaze. Astfel, România – al doilea cel mai mare producător de gaze după Olanda – a primit o cotă de 9 Mtpa.

Responsabilitățile Statelor Membre:

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, Statele Membre trebuie să:

  • Pună la dispoziția publicului date privind toate zonele în care ar putea fi autorizate amplasamente de CO2;
  • Oblige entitățile să pună la dispoziția publicului, fără a se baza pe încredere, date geologice referitoare la siturile dezafectate și, dacă este disponibilă, o evaluare economică a costurilor de autorizare a injecției de CO2;
  • Raporteze cu privire la cartografierea proiectelor de captare, infrastructură și stocare a CO2.

Responsabilitățile producătorilor români

  • În termen de 12 luni, entitățile obligate prezintă Comisiei un plan care să detalieze modul în care intenționează să își îndeplinească contribuția la obiectivul Uniunii privind capacitatea de injecție de CO2 până în 2030;
  • În termen de 2 ani, entitățile trebuie să raporteze autorității naționale competente și CE progresele înregistrate.

„FPPG recunoaște că adoptarea NZIA reprezintă un pas important către atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon. Cu toate acestea, solicităm o atenție sporită asupra nevoilor specifice ale României, fiind o mare producătoare de gaze, pentru a asigura o distribuire echitabilă a cotelor și un sprijin adecvat pentru tranziția energetică”, se arată în comunicatul transmis.

Federația Patronală Petrol și Gaze este reprezentant al industriei de țiței și gaze, respectiv, peste 95% din producătorii României, care subliniază că se pronunță pentru un dialog permanent, deschis, constructiv. Fondată în anul 1991, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) este compusă din două organizații patronale, cu 12 membri, ce reprezintă aproximativ 20.200 de salariați.

Sursa foto: FPPG

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și