BNR a anunțat luni o cotație de 4,5018 lei pentru euro, reprezentând o scădere de 0,77 bani față de cursul anunțat vineri. Moneda americană a coborât luni de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri, la 3,8815 lei.
O persoană care are o rată de 500 de franci elvețieni ar trebui să plătească în plus cu 356 de lei în plus față de cât ar fi plătit săptămâna trecută, miercuri, luând în calcul un curs apropiat de cel anunțat luni de BNR.
Cursul francului a atins joi și vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% față de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creștere cu 15,7% față de miercuri.
Francul s-a apreciat joi pe piețele externe imeidiat după anunțul Băncii Eleveției că renunță la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda elevețiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvețiană, calculată prin intermediul cotațiilor euro/franc și euro/leu.
La momentul transmiterii acestei știri, euro este pe piețele externe ușor peste nivelul de 1 franc, la 1,0045 franci/euro.
Pentru euro, BNR a anunțat luni un curs de 4,5018 lei, în scădere cu 0,77 bani comparativ cu vineri.
Referința pentru dolar a coborât cu 0,48 bani de la nivelul record înregistrat vineri la 3,8815 lei. Evoluția dolarului în raport cu euro este determinată de raportul dintre moneda americană și cea europeană pe piețele externe.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
Ce soluții propune ministrul Finanțelor. Extinderea prevederilor „Electoratei” – una dintre variante
Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, s-a întâlnit vineri la sediul băncii centrale cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre situația creată de creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu leul.
Ministrul Vâlcov le-a recomandat persoanelor cu credite în franci elvețieni să apeleze la așa zisa „electorată”, programul aprobat de Guvern în vara anului trecut și ale cărei prevederi privind restructurarea creditelor vor fi extinse.
Programul presupune rate reduse timp de doi ani. La el pot apela românii cu un venit brut de 2.200 lei brut, iar acum ministrul Finanțelor vrea să crească plafonul la 2500 de lei net.
În paralel, în această săptămână reprezentanții Ministerului Finanțelor se vor întâlni cu băncile pentru a găsi și alte soluții.
„Am avut o discuție foarte bună, o vom continua și săptămâna viitoare și apoi vom vedea care sunt soluțiile pentru cei care au credite în franci elvețieni. Din analiza datelor, s-a constatat că nu este vorba de 150.000 de persoane cu credite, ci de 75.412 debitori, iar numărul de bănci la care au astfel de credite este de șase. Deja există o soluție la această problemă, ea există din iulie anul trecut, ordonanța 46, când guvernul a decis rescadențarea creditelor. Această ordonanță va merge în Parlament și va fi extinsă pentru toți cei care au astfel de probleme. Mai mult, una din aceste bănci are un program propriu de schimbare a creditelor în altă valută și vom vorbi și cu celelalte bănci pentru a aplica un program similar. Am făcut o evidență, s-ar încadra în această ordonanță 51% din aceste persoane”, a declarat Vâlcov la finalul întrevederii cu guvernatorul BNR.
Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Vâlcov să discute cu oficialii BNR despre situația creată de creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu leul.