FRANCUL ELVEȚIAN. Isărescu, despre soluția din Ungaria: Noi nu avem primării cu credite în franci elvețieni
„Peste 50% din primăriile din Ungaria erau supraîndatorate în franci elvețieni, deci în stare de cvasi faliment. De la 50% este greu să spui dacă este falimentul primăriilor sau al statului ungar. Deci, interevenția acolo, care, oricum, nu a fost prea ortodoxă, a avut un motiv pe care noi nu-l avem. Noi nu avem primării, sau cel puțin nu știu, care să se fi împrumutat în franci elvețieni”, a spus șeful băncii centrale.
Guvernul ungar a decis în luna noiembrie a anului trecut să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieței, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro și franci în forinți.
Isărescu a făcut o prezentare a soluțiilor adoptate în fiecare stat și a concluzionat că decizile naționale trebuie să țină cont de praticularitățile specifice creditelor în franci elvețieni din fiecare stat.
„Este contraporductivă selectarea în mod arbitrar a componentelor favorabile ale măsurilor adoptate de diferite țări fără a prezenta contextul și costurile asociate acestora”, a continuat Isărescu.
În Ungaria măsurile au însemnat angajarea a peste 9 miliarde de dolari din rezerva statului pentru a acoperi poziția valutară a băncilor.
„La noi ar fi mai puțin”, a adăugat Isărescu.
Creditele în franci elvețieni acordate în Ungaria reprezintă circa 10,6% din PIB și 25% din totalul creditului pentru sectorul privat.
În România, soldul creditului în franci elvețieni din bilanțurile băncilor reprezintă 1,4% din PIB și 4,5% din creditul acordat sectorului privat.