Prima pagină » Economic » Franks: „Băieții deștepți” din energie ar putea fi nevoiți să dea înapoi ajutorul de stat primit. Ei riscă amenzi din partea Comisiei Europene

Franks: „Băieții deștepți” din energie ar putea fi nevoiți să dea înapoi ajutorul de stat primit. Ei riscă amenzi din partea Comisiei Europene

Franks:
În cazul în care ancheta Comisiei Europene privind contractele încheiate cu Hidroelectrica va ajunge la concluzia că așa-numiții "băieți deștepți" din energie au primit ajutor de stat, aceștia vor trebui să dea înapoi toată suma, în plus riscând și o amendă, a anunțat miercuri Jeffrey Franks, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România.

În cazul în care ancheta Comisiei Europene privind contractele încheiate cu Hidroelectrica va ajunge la concluzia că așa-numiții „băieți deștepți” din energie au primit ajutor de stat, aceștia vor trebui să dea înapoi toată suma, în plus riscând și o amendă, a anunțat miercuri Jeffrey Franks, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România.

Franks a mai arătat că Ministerul Justiției din România a ajuns la concluzia că este riscant ca aceste contracte să fie anulate, dar că în urma negocierilor cu Ministerul Economiei, „băieții deștepți” din energie au acceptat o „reducere substanțială ca volum și ca preț”.

„Privind contractele încheiate cu Hidroelectrica, au fost negocieri între Ministerul Economiei și companiile implicate. Au căzut de acord, companiile și cei care au aceste contracte, cu o reducere substanțială ca volum și ca preț. Au acceptat. Este o evoluție pozitivă. Acum o săptămână, UE a anunțat ancheta privind aceste contracte. Dacă ancheta constată că acești titulari de contracte au primit ajutor de stat, va trebui sa dea înapoi toată suma. Vor plăti și o amendă în plus”, a declarat miercuri Jeffrey Franks, la conferința de la finalul celei de-a cincea misiuni în România, citat de Agerpres.

„Băieții deștepți’ au acceptat scăderi substanțiale ale cantităților și prețurilor în contractele cu Hidroelectrica, în contextul anchetei Comisiei Europene și al faptului că Ministerul Justiției din România a ajuns la concluzia că este riscant ca acestea să fie anulate, a mai spus șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România.

Șeful misiunii FMI în România a adăugat că este de neconceput ca aceste companii „să aibă sute de milioane de euro avantaj la preț în contracte cu statul și este de neconceput ca ei să fie de acord în continuare cu asta”.

Citește și