Franța face presiuni asupra Spaniei pentru a determina guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy să ceară ajutor financiar de la Uniunea Europeană și să lase deoparte îngrijorările Germaniei, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuțiilor, informează Mediafax.
Oficialii francezi cer Spaniei să solicite ajutor de la fondul de salvare al zonei euro, pentru a „cimenta” scăderile înregistrate de randamentele obligațiunilor guvernamentale din sudul zonei euro după ce președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a prezentat un plan anticriză care presupune achiziții nelimitate de obligațiuni de pe piața secundară, au afirmat sursele citate.
„Este o modalitate pentru ca restul Europei să se asigure că nu există niciun risc ca Spania să facă ceea ce a făcut în ianuarie, să dea înapoi în privința măsurilor de reformă imediat după ce vor fi încheiate înțelegerile. Este tensiune constructivă, pentru a se asigura că Spania va cere sprijin într-un final”, comentează pentru Bloomberg Ricardo Santos, economist la BNP Paribas Londra.
Rajoy cere BCE încă din decembrie 2011 să cumpere obligațiuni de pe piața secundară, dar ezită în privința solicitării unei intervenții deoarece Draghi a afirmat, în august, că orice astfel de sprijin trebuie însoțit de condiții privind deficitul bugetar, datoria de stat și reforme structurale, asemenea unui acord de finanțare externă.
Premierul spaniol a afirmat miercuri că ar putea evita un pachet de ajutor extern deoarece promisiunile BCE privind o intervenție au redus deja suficient costurile de finanțare.
Germania sprijină planul BCE cu condiția ca orice intervenție să fie însoțită de măsuri fiscale și reforme structurale.
Discuțiile ar trebui să accelereze după ce Curtea Constituțională a Germaniei a avizat, miercuri, Mecanismul European de Stabilitate, înlăturând ultimul posibil obstacol din calea planurilor anticriză ale liderilor europeni.
Spania a cedat deja o parte din controlul asupra sistemului financiar către UE, după ce a încheiat în vara acestui an un acord de finanțare de 100 miliarde euro, bani destinați exclusiv recapitalizării băncilor care se clatină sub greutatea pierderilor provocate de prăbușirea pieței imobiliare.
Rajoy a declarat recent că nu va permite oficialilor UE să „dicteze” limitarea cheltuielilor publice în anumite zone, precum sănătatea sau pensiile.
Parisul consideră că o solicitare de ajutor din partea Spaniei ar fi un semnal către investitori în sprijinul eficacității măsurilor anticriză luate de UE și ar putea pune capăt crizei înainte să se extindă către Italia și Franța, au arătat sursele citate.
Randamentul obligațiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut la 5,58%, față de 7,17% înainte ca Mario Draghi să anunțe că BCE va cumpăra obligațiuni pentru a pune capăt crizei.