Franța vrea avansarea planului uniunii piețelor de capital și propune un instrument european de ECONOMISIRE

Publicat: 23 02. 2024, 16:43

This browser does not support the video element.

Administrația Franței a propus, vineri, intensificarea eforturilor pentru avansarea ”uniunii piețelor de capital”, semnalând intenția creării unui instrument european de economisire și investiții la care să se ralieze pe bază de voluntariat state din cadrul Uniunii Europene.

”Banii europenilor dorm, în loc să lucreze. Iar dacă vrem ca banii europenilor să lucreze în loc de a dormi, trebuie să constituim fără întârziere uniunea piețelor de capital. Începând din 2024, trebuie să înregistrăm progrese în privința uniunii piețelor de capital”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului UE pe teme economice și financiare.

”Trebuie să lansăm în 2024 un produs european de economisire, îi vom defini caracteristicile, randamentul, cu aportul statelor voluntare. Ar putea participa două, trei, cinci state, nu contează. Dat fiind că este imposibil să demarăm la nivelul celor 27 de state membre, vor începe doar câteva țări”, a subliniat Bruno Le Maire, citat de cotidianul Le Figaro.

Franța vrea ca UE să depășească performanțele economice ale SUA

Bruno Le Maire speră să mobilizeze capital privat pentru stimularea activităților economice și a investițiilor în Uniunea Europeană.  Oficialul francez vrea ca gestionarii activelor să fie vizați ”de o supraveghere europeană voluntară, care ar putea fi exercitată de autoritatea piețelor financiare europene”.

Bruno Le Maire a notat că europenii au economii de 35.000 de miliarde de euro, dintre care ”peste 10.000 de miliarde dorm în conturile bancare”.

”Ne așteaptă o luptă decisivă, cea a creșterii economice. Nu poate accepta nimeni că performanțele economice europene sunt sub creșterea economică a SUA”, a insistat Bruno Le Maire.

Există deja un instrument european de economisire, creat în 2019 – Produsul Pan-European pentru Pensii Personale (PEPP), dar funcționarea modelului este afectată de fiscalizarea non-armonizată la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a părut să respingă inițiativa omologului francez.

”Eu nu pledez pentru o uniune cu mai multe viteze, cum a spus prietenul meu Bruno Le Maire, ci cu viteză completă, adică prin avansarea rapidă la nivelul Uniunii Europene. Nu exclud inițiativele bilaterale, dar obiectivul ar fi să avansăm cu toții”, a argumentat Christian Lindner.

Foto: Profimedia

Citește și:

Netanyahu vrea menținerea controlului asupra Fâșiei Gaza post-conflict /Autoritatea Palestiniană CONDAMNĂ planul Israelului