Fuia: Prețul alimentelor de la producător până la supermarket aproape se DUBLEAZĂ

Publicat: 06 05. 2012, 13:17
Actualizat: 30 01. 2019, 20:25

Prețul alimentelor de la producător până la supermarket aproape se dublează, iar scumpirile apar pe lanțul de aprovizionare, a declarat ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro TV.

„Modul de producție în sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafață mică. Niciun supermarket sau nici cei care fac export nu vor veni să cumpere cu sacoșa de la fiecare. Și fermierii trebuie să înțeleagă cu unul dintre principalii piloni ai modernizării agriculturii în România îl constituie asocierea”, a spus Fuia.

Mircea Croitoru, președintele Asociației Producătorilor de Legume și Fructe Matca, prezent în emisiune, a afirmat că supermarketul, și nu producătorul, este cel care fixează prețul produsului alimentar.

„Eu aseară am văzut roșii într-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi când ieșim cu trufandaua noastră, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferență enormă”, a spus Croitoru.

Acesta a spus că în ultimii ani membrii asociației pe care o conduce au renunțat să mai cultive tomate din cauza rentabilității scăzute.

„Noi nu avem protecție din partea statului când ieșim cu trufandaua. Se importă masiv roșii din Turcia, din Polonia, unde ei nu au cheltuielile noastre. Noi cheltuim enorm cu căldura”, a adăugat Croitoru.