Doi angajați ai Ministerului Dezvoltării din Grecia au fost acuzați de șantaj și de luare de mită de proprietarul unui hotel din Naflplio, regiunea Peloponez, care voia să obțină subvenții din partea statului pentru a finanța o nouă afacere, informează Kathimerini.
Omul de afaceri i-a acuzat pe cei doi bugetari, un bărbat, în vârstă de 58 de ani, și o femeie, în vârstă de 56 de ani, că ar fi cerut 10% din subvențiile în valoare de 3 milioane de euro pe care urma să le obțină. Antreprenorul aplicase pentru obținerea subvențiilor încă din anul 2009.
Proprietarul hotelului a acceptat să plătească celor doi angajați ai Ministerului Dezvoltării din Grecia 120.000 de euro, în locul sumei de 300.000 de euro și, imediat după aceea, a informat autoritățile. Cei doi suspecți au fost arestați în momentul în care au acceptat prima parte a mitei, în valoare de 10.000 de euro.
Femeia a negat că ar avea un rol în incident și a declarat că ea a acceptat, pur și simplu, banii de la colegul său ca restituire a unui împrumut pe care i-l acordase.
Alți doi funcționari greci ai aceluiași minister au fost arestați, la începutul acestui an, în urma unui incident similar.
Luna trecută, mai mulți demnitari și oameni de afaceri și-au exprimat opinia conform căreia unul dintre principalele elemente care trebuie avute în vedere de către autoritățile elene ar trebui să fie eliminarea corupției și a birocrației. Ei considerau că astfel grecii ar putea atrage mai multe investiții stăine și că ar putea să își rezolve problema lichidităților.
„Statele cunoscute pentru faptul că luptă împotriva corupției atrag mai multe afaceri, mai multe investiții și beneficiază din competiția care forțează scăderea prețurilor”, a declarat, la acea vreme, David Landsman, ambasadorul Marii Britanii în Grecia.
Punctul său de vedere a fost susținut și de către Michalis Maillis, președintele Camerei de Comerț și Industrie Eleno-Germane, care susținea că proiectele de investiții străine pot fi anulate din cauza corupției.
Citește și De ce nu vor străinii să investească în Grecia. Care sunt cele două motive mai importante decât recesiunea și criza datoriei suverane