Conducerea Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) solicită public Guvernului să precizeze dacă menține schema de plafonare a prețurilor la energie – așa cum au transmis oficialii, până în martie 2025 – din moment de proiectul legii bugetulului pentru anul următor nu include nicio sumă pentru finanțarea acestor sume, existând „amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare”. Totul vine și pe fondul întârzerilor pe care le are statul la plata deconturilor pentru furnizori.
Conducerea ACUE susține că Guvernul dinamitează schemele de plafonare a prețului energiei livrate clienților: 0 lei pentru compensarea clienților și risc de colaps pentru întregul sector energetic.
Potrivit datelor publice citate, proiectul Legii bugetului pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie, iar în acest moment restanțele la plată sunt deja de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget.
„Riscul imposibilității asigurării energiei este unul real, extrem de grav și inevitabil, acesta conducând la colapsul sistemului energetic național”, atrag atenția reprezentații federației.
ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi. ACUE reprezintă 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează un număr total de 22.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei, anunță ACUE.
Patronatele, sindicatele și societatea civilă și-au exprimat, joi, punctul de vedere nefavorabil pe proiectele bugetelor de stat, al asigurărilor sociale, dar și pe măsurile fiscale din „ordonanța trenuleț”, puse în dezbatere miercuri după-amiază de Ministerul Finanțelor și ajunse joi dimineața pe masa Executivului.
Până la acest moment, proiectele de acte normative nu s-au votat, ședința de Guvern s-a amânat de mai multe ori, ultima dată până la ora 17:00.
ACUE a transmis joi după-amiază, în timpul dezbaterilor din Guvern și CES pe proiecte, că observă cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei.
În consecință, Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare.
„Bugetul de Stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanțare pentru schemele de plafonare a prețului energiei în anul 2024 și pentru plățile restante din 2023. Ministerul Finanțelor Publice a ales să ignore problema existentă și riscul real al unei situații extrem de periculoase pentru toți cetățenii României – imposibilitatea de fi alimentați cu energie”, a subliniat Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE.
Conform ACUE, în momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare. În același timp, spun reprezentanții federației, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.
„Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic. În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, a adăugat Daniela Dăraban.
Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene, a precizat ACUE.
De amintit că ACUE transmisese încă de la începutul lunii septembrie, un apel la dialog cu autoritățile, în eventualitatea în care iau în calcul regândirea sau eliminarea actualei scheme de compensare, pentru a găsi împreună cea mai bună variantă, bazată pe realităților pieței, pentru a nu declanșa o nouă explozie a prețurilor.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat de maimulte ori că susține menținerea schemei până în martie 2025, iar pentru plățile restante s-au găsit unele soluții pentru acoperirea unor sume și încă se mai ananizează alte variante, inclusiv de factoring bancar.