Prima pagină » Economic » Fuziunea ELCEN – Termoenergetica, un pas mai aproape. Cum se va plăti datoria curentă și când crede directorul general Claudiu Crețu că se va finaliza

Fuziunea ELCEN – Termoenergetica, un pas mai aproape. Cum se va plăti datoria curentă și când crede directorul general Claudiu Crețu că se va finaliza

Fuziunea ELCEN – Termoenergetica, un pas mai aproape. Cum se va plăti datoria curentă și când crede directorul general Claudiu Crețu că se va finaliza

Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, estimează, într-o declarație pentru Gândul, că fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica se va realiza la jumătatea anului viitor, într-un scenariu optimist, asta după ce Guvernul a bifat, joi, o etapă importantă din memorandului adoptat în acest sens în prima parte a anului. Decizia de la Palatul Victoria a fost aplaudată și de Sebastian Burduja, titular de mandat la conducerea Ministerului Energiei, co-inițator, alături de Ministerul Dezvoltării, al proiectului de lege care va merge astfel spre votul parlamentarilor.

Fuziunea ELCEN-Termoenergetica merge înainte, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după ce Guvernul României a adoptat un proiect de lege important, care va fi înaintat Parlamentului României, prin care se creează cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica.

Este vorba de modificarea și completarea legislația referitoare la serviciul public de alimentare cu energie electrică, în urma fuziunii dintre cele două entități, după cum anunțase premierul Marcel Ciolacu.

ELCEN este principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de termoficare din București (90%), respectiv care asigură căldură în sistem centralizat pentru aproximativ 550.000 de apartamente din Capitală și care 5,3% din energia electrică produsă la nivel național. Ministerul Energiei este cel care în subordonare Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN), proprietar al CET-urilor, în timp ce Termoenergetica este o companiei a Primăriei Municipiului București.

Fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB) a fost o propunere agreată, sub forma unui memorandul, la nivelul Guvernului, pe 31 ianuarie, la propunerea Ministerului Energiei, care a notificat apoi PMB să își exprime oficial punctul de vedere pe această temă, pentru a putea urma pașii procedurali pentru aprobarea fuziunii.

Fuziune „așteptată de decenii de toți bucureștenii”

„Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării în baza unei analize proprii și co-inițiat de Ministerul Energiei, având la bază memorandumul de guvern pe care l-am aprobat la începutul acestui an. Astfel, Bucureștiul va avea, în sfârșit, un SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică n.r.)”, a transmis ministrul Energiei.

Sebastian Burduja i-a mulțumit cu această ocazie lui Adrian Ioan Veştea, Ministrul Dezvoltării, pentru colaborarea de excepție și pentru tot sprijinul pentru această fuziune, „așteptată de decenii de toți bucureștenii”.

„De ce această fuziune? Pentru că va reduce facturile la întreținere, va asigura funcționarea sistemului, va eficientiza cheltuielile și va pune punct, o dată pentru totdeauna, scandalului permanent din jurul datoriilor acumulate de Termoenergetica față de Electrocentrale Bucuresti ELCEN”, a transmis ministrul.

Potrivit lui Sebastian Burduja, procesul de fuziune a fost demarat, având în vedere că în martie PMB a aprobat în Consiliul General fuziunea, la inițiativa colegilor liberali, iar în mai a fost încheiat acordul de asociere între ELCEN -Termoenergetica și ADI București Ilfov.

Conform calendarului solicitat directorului general ELCEN, Claudiu Crețu, fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, după evaluarea activelor și parcurgerea tuturor pașilor de către ambele companii, a transmis ministrul.

„Pentru a nu ne bloca (din nou), solicităm plata datoriilor pe care Termoenergetica le are către ELCEN, în cuantum de peste 1 miliard de lei astăzi. Suntem deschiși să sprijinim PMB cu orice informații necesare pentru rezolvarea urgentă a situației. Lipsa acestor fonduri pune în pericol planurile de investiții ale ELCEN, inclusiv modernizarea celor 3 CET-uri (Sud, Grozăvești și Progresu), după 50-60 de ani de funcționare. Pentru acest efort, care depășește jumătate de miliard de euro, facem eforturi pentru alocarea unor granturi substanțiale din Fondul pentru Modernizare”, a transmis Sebastian Burduja.

Estimările directorului general al ELCEN

Contactat de Gândul, directorul general al ELCEN a detaliat contextul deciziei din Guvern și impactul asupra procesului de fuziune cu Termoenergetica.

„Decizia de astăzi din decizia de astăzi în Guvern este foarte importantă pentru că ea creează cadrul legal în vederea realizării fuziunii. Memorandumul aprobat în Guvern în ianuarie 2024 a prevăzut câteva etape, una dintre ele fiind chiar această analiză la nivel legislativ privind anumite modificări care să poată crea acest cadru”, a declarat Claudiu Crețu.

Întrebat cum va fi acoperită datoria curentă a Termoenergetica, estimată la aproximativ un miliard de lei, dacă se va acoperi printr-o dare în plată, Claudiu Crețu s-a referit la prevederile din memorandumul adoptat în Guvern.

„,În memorandul scrie foarte clar că datoria curentă și repet, datoria curentă, vorbim de facturile curente din acest an – datoria curentă trebuie plătită până la momentul fuziunii. Cunoaștem din declarațiile de presă ale primarului general că va plăti această datorie în cursul acestui an, deci estimăm când vom ajunge pe zero și astfel această fuziune în cursul anului viitor sperăm să devină efectivă”, a spus Claudiu Crețu, pentru Gândul.

Directorul general al ELCEN estimează, cu o perspectivă optimistă, că procesul va fi finalizat peste aproximativ un an.

„Optimist vorbind, mai spre jumătatea anului, vom vedea în funcție de termene, evaluări, alte discuții. Deci în cursul anului viitor sperăm să avem toate documentele, evaluările astfel încât să pe masa decidenților să ajungă documentația finală”, a declarat Claudiu Crețu.

Datoria curent se ridică la un miliard, a confirmat directorul general ELCEN, care trebuie plătită și nu include datoria istorică, veche, de pe vremea RADET.

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja promite că va fuziona ELCENTermoenergetica într-un an dacă va ajunge primarul Bucureștiului

Sebastian Burduja, despre declarația lui Nicușor Dan privind depunerea a două proiecte pentru termoficare: „Pot să vă spun că este o minciună”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și