Gabriel Resources, care a contestat decizia favorabilă României în cazul Roșia Montană, s-a ÎMPRUMUTAT de la trei acționari pentru o nouă operațiune
Gabriel Resources Ltd, compania care a pierdut procesul cu statul român din arbitrajul de la Washington, de miliarde de dolari, a anunțat că a încheiat acorduri definitive cu anumiți acționari în legătură cu împrumuturi negarantate pe termen scurt pentru a oferi o finanțare totală de 1,5 milioane de dolari, conform documentului oficial publicat la începutul lunii. Gabriel Resources a obținut la ICSID suspendarea provizorie a hotărârii prin care România a câștigat procesul intentat de compania canadiană.
Canadienii de la Gabriel Resources Ltd au anunțat că se află într-o „situație financiară critică” și au nevoie de o infuzie imediată de capital de lucru pe termen scurt pentru a susține contestația de anulare a deciziei din martie 2024 a Tribunalului ICSID și pentru a-și finanța operațiunile imediate.
Potrivit comunicatului oficial, compania consideră că împrumuturile sunt fundamentale pentru capacitatea sa de a finaliza o nouă rundă de finanțare printr-o propunere de plasare privată a titlurilor de valoare în viitorul apropiat, care va îmbunătăți substanțial bilanţul Gabriel Resources și îi va permite să-și finanțeze costuri operaționale.
Împrumutul, fără garanții, este la o dobândă de 12% și ar urma să fie rambursat din profiturile făcute dintr-un plasament privat, compania angajându-se să strângă de fonduri de 3 milioane de dolari până la 31 martie 2025, se arată în document.
Traseul procedurii
Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a decis, la jumătatea acestui an, să suspede provizorie executării hotărârii prin care Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a pierdut procesul intentat României.
„Secretarul general interimar înregistrează o cerere de anulare a hotărârii formulată de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. și notifică părților suspendarea provizorie a executării hotărârii”, se arată în informarea publicată în cazul litigiului înregistrat la ICSID , datat pe 12 iulie.
Între timp, în cadrul acestei proceduri, compania a cerut recuzarea unuia dintre arbitri, solicitare la care a renunțat însă săptămâna trecută, conform informațiilor publicate de IVSID.
Gabriel Resources anunțase la finalul lunii iunie că va contestă decizia arbitrală favorabilă României și decizia recentă de a nu prelungi licența de concesiune pentru exploatarea perimetrului aurifer Roșia Montană.
România a câștigat, la Tribunalul de Arbitraj din Washington, pe 8 martie, procesul intentat de Gabriel Resources Ltd, după ce compania care deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.
Decizia tribunalului arbitral de la Washington, pronunțată pe 8 martie 2024, a respins pretențiile de despăgubiri ale Gabriel Resources, care solicitase miliarde de dolari pentru blocarea proiectului minier.
Tribunalul de Arbitraj de la Washington le-a „ordonat” reclamanților –Gabriel Resources Ltd. Canada – „să ramburseze părții reclamate o fracțiune a costurilor legale în valoare de 1.154.774,34 de euro, 30.284.053,32 lei și 928.641,70 de dolari americani, cu o dobândă simplă, reprezentând rata dobânzii unui titlu pe trei luni al Trezoreriei SUA, începând de la data actualei decizii până la rambursarea totală”.
Sechestru ANAF
Gabriel Resources și-a exprimat „dezacordul ferm” față de hotărâre, considerând-o „incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor”, și a subliniat opinia separată a unui arbitru care a susținut poziția companiei.
Pe 11 martie, compania a anunțat, printr-un comunicat de presă, că la acel moment avea doar 2,7 milioane de dolari canadieni, lăsând să se înțeleagă că este foarte dificil să plătească despăgubirea către România.
Ulterior, ANAF ar pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources, informație confirmată atunci de premierul Marcel Ciolacu.
Pe 29 martie, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba a instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile, respectiv participația majoritară pe care Gabriel Resources o are la Roșia Montată Golg Corporation, conform datelor publicate pe platforma Termene.ro, astfel că, potrivit legii, acestea nu pot fi vândute sau preluate ce compania-mamă.
Tribunalul de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington este entitatea care a fost chemată să arbitreze diferendul de miliarde de dolari dintre canadienii de la Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care dezvolta proiectul minier aurifer cu același nume din Munții Apuseni , și statul român.
Procedura de arbitraj a fost inițiată de Gabriel Resources pe 21 iulie 2015 și declarată închisă de tribunal pe 14 septembrie 2023, arată înregistrările oficiale.
Astfel, calcule invocate arătau că Gabriel Resources a suferit o pagubă de 3,286 miliarde de dolari, care, cu dobânzi, ar fi ajuns la 4,377 miliarde de dolari, la momentul 30 iunie 2017.
Într-un document ulterior, canadienii au transmis ICSID că ar accepta și aproximativ un sfert din despăgubirile cerute inițial, mai exact doar cu recuperarea investițiilor sale efective, estimate la 760 milioane dolari, plus dobânzi.
Sursa foto: Profimedia – Caracter ilustrativ
Citește și: