Prima pagină » Economic » Gabriel Resources obține la ICSID suspendarea provizorie a hotărârii prin care România a câștigat procesul intentat de canadieni

Gabriel Resources obține la ICSID suspendarea provizorie a hotărârii prin care România a câștigat procesul intentat de canadieni

Gabriel Resources obține la ICSID suspendarea provizorie a hotărârii prin care România a câștigat procesul intentat de canadieni

Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a decis să suspede provizorie executării hotărârii prin care Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a pierdut procesul intentat României.

„Secretarul general interimar înregistrează o cerere de anulare a hotărârii formulată de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. și notifică părților suspendarea provizorie a executării hotărârii”, se arată în informarea publicată în cazul litigiului înregistrat la ICSID, datat pe 12 iulie.

Gabriel Resources anunațase la finalul lunii iunie că va contestă decizia arbitrală favorabilă României și decizia recentă de a nu prelungi licența de concesiune pentru exploatarea perimetrului aurifer Roșia Montană.

Traseul hotărârii

România a câștigat, la Tribunalul de Arbitraj din Washington, pe 8 martie, procesul intentat de Gabriel Resources Ltd., după ce compania care deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.

Decizia tribunalului arbitral de la Washington, pronunțată pe 8 martie 2024, a respins pretențiile de despăgubiri ale Gabriel Resources, care solicitase miliarde de dolari pentru blocarea proiectului minier. Tribunalul a obligat compania să plătească statului român costurile procedurii de arbitraj, însumând 1.437.574,01 USD și 1.154.774,34 EUR, precum și 30.284.053,32 RON și 928.641,70 USD. Aceste costuri includ și dobânzi.

Gabriel Resources și-a exprimat „dezacordul ferm” față de hotărâre, considerând-o „incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor”, și a subliniat opinia separată a unui arbitru care a susținut poziția companiei.

Tribunalul de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington este entitatea care a fost chemată să arbitreze diferendul de miliarde de dolari dintre canadienii de la Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care dezvoltă proiectul minier aurifer cu același nume din Munții Apuseni, și statul român.

Procedura de arbitraj a fost inițiată de Gabriel Resources pe 21 iulie 2015 și declarată închisă de tribunal pe 14 septembrie 2023, arată înregistrările oficiale.

Astfel, calcule invocate arătau că Gabriel Resources a suferit o pagubă de 3,286 miliarde de dolari, care, cu dobânzi, ar fi ajuns la 4,377 miliarde de dolari, la momentul 30 iunie 2017.

Într-un document ulterior, canadienii au transmis ICSID că ar accepta și aproximativ un sfert din despăgubirile cerute inițial, mai exact doar cu recuperarea investițiilor sale efective, estimate la 760 milioane dolari, plus dobânzi.

Citește și:

EXCLUSIV | Ultimele informații din procesul ”Roșia Montană”. Acțiunile Gabriel Resources cresc pe măsură ce se apropie sentința: ”Băieții deștepți speculează conjunctura”

Fostul premier Viorica Dăncilă dezvăluie ce a făcut CSAT când a avut pe masă dosarul „Roșia Montană”. „L-a aruncat în curtea Guvernului!”

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și