Prima pagină » Economic » Gabriel Resources spune că ar putea recurge la ceva „radical diferit” dacă Parlamentul nu face progrese cu noua lege a minelor

Gabriel Resources spune că ar putea recurge la ceva „radical diferit” dacă Parlamentul nu face progrese cu noua lege a minelor

Gabriel Resources spune că ar putea recurge la ceva
Reprezentanții Gabriel Resources au declarat recent că este nevoie de progrese rapide în ce privește noua lege a minelor din România, în caz contrar compania fiind obligată să recurgă la ceva "radical diferit" în ce privește controversatul proiect de la Roșia Montană.

Reprezentanții Gabriel Resources au declarat recent că este nevoie de progrese rapide în ce privește noua lege a minelor din România, în caz contrar compania fiind obligată să recurgă la ceva „radical diferit” cu privire la controversatul proiect aurifer de la Roșia Montană. Declarația a fost făcută recent de Jonathan Henry, directorul general al companiei, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Canadian Press, preluat de Yahoo! News.

Un proiect de lege care ar fi permis proiectului de la Roșia Montană, unul dintre cele mai ample de acest fel din Europa, să meargă mai departe a fost respins recent de către o comisie parlamentară română.

Proiectul s-a confruntat cu o opoziție semnificativă în ceea ce privește utilizarea cianurii pentru extragerea aurului și argintului din minereu.

Directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat că acționarii companiei încep să-și piardă răbdarea și vor să vadă un progres în privința adoptării acestei legi în următoarele luni, altfel compania va trebui să schimbe direcția.

„Trebuie să vedem că noua lege a minelor, despre care s-a vorbit, va trece rapid prin Parlament”, a declarat Henry într-un interviu de la Londra.

„Nu pot fi doi pași înainte și unul înapoi în următoarele șase, nouă sau 12 luni. Trebuie să vedem că România are o viziune clară pentru a merge mai departe cu o industrie minieră modernă”, a spus Henry.

El nu a spus ce înseamnă „radical diferit „, dar a spus că firma analizează toate opțiunile.

Analiștii financiari au devenit din ce în ce sceptici când vine vorba despre Roșia Montană.

„Nu credem că, în cele din urmă, Gabriel Resources va primi toate licențele, permisele și autorizațiile legale necesare pentru construcția proiectului în următoarele 12-18 luni”, a arătat, într-un raport, analistul Cosmos Chiu.

Zăcământul din județul Alba este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur, echivalentul a circa 9,6 milioane de uncii.

Directorul Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources, susține că statul român are mai mult de câștigat decât investitorul care finanțează în proporție de 100% acest proiect.

„Proiectul minier de la Roșia Montană înseamnă 5,2 miliarde de dolari pentru România, bani care intră în economia României, la bugetele de stat. Prin proiectul de la Roșia Montană, România devine principalul producător de aur, producând mai mult decât toată Europa la un loc în momentul în care vom începe acest proiect”, a arătat la începutul lunii octombrie directorul general al RMGC, Dragoș Tănase.

Potrivit calculelor RMGC, statul ar urma să încaseze venituri de 2,3 miliarde de dolari la buget. „Dacă raportăm cele 2,3 miliarde încasări ale statului român versus profitul investitorului, de 1,5 miliarde, doar dacă facem acest raport, constatăm o distribuție de aproximativ 60-40 statul român – investitor, în condițiile în care investitorul finanțează sută la sută acest proiect”, a mai spus el.

Citește și