Locul 30 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Galați.
Locuitorii săi întâmpină dificultăți în găsirea locurilor de muncă, iar atunci când reușesc să se angajeze sunt plătiți cu sume sub media națională.
Ei trăiesc, în medie, mai puțin decât ceilalți români, iar la nivelul județului se înregistrează și una dintre cele mai ridicate rate ale criminalității din țară. Punctul forte al acestei regiuni îl reprezintă suprafața extinsă a spațiilor verzi de care se bucură orășenii.
Găsirea unui nou loc de muncă reprezintă o problemă pentru mulți gălățeni, având în vedere că rata șomajului din regiune, de 9,14%, este a șasea cea mai ridicată din România. La acest capitol, Galațiul reușește să devanseze în top doar județele Dolj, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea.
Când devin salariați ai companiilor care își desfășoară activitatea în această zonă a țării, gălățenii obțin salarii sub media națională. La finalul anului trecut, spre exemplu, ei câștigau un salariu mediu net de 1.330 de lei, cu 208 lei sub media națională și cu 822 de lei mai mic decât cel obținut, în aceeași perioadă, de către bucureșteni – cei mai bine plătiți angajați din România. Totodată, gălățenii primeau din partea patronilor, în decembrie 2012, același salariu mediu net ca angajații din județul Mureș.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Printre cei mai mari angajatori din Galați se numără ArcelorMittal, una dintre marile unități de producție din România controlată de către miliardarul Lakshimi Mittal, și a doua cea mai mare rețea de comerț și de distribuție a materialelor de contrucții din România, Arabesque.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal a întâmpinat în ultima perioadă o serie de probleme și a început o campanie de demolare a capacităților de producție pe fondul cererii scăzute de pe piață. În 2012, nivelul de producție atingea aici minimul de la privatizare, respectiv 1,7 milioane de tone de oțel. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice, în 2011, ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei și a asigurat locuri de muncă pentru 8.755 de persoane.
Compania Arabesque avea, în aceeași perioadă, o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei, un profit net de 34,6 milioane de lei și 2.530 de angajați.
O altă problemă a județului Galați este aceea că la nivelul său se înregistrează a șasea cea mai ridicată rată a criminalității din România, de 312 persoane condamnate definitiv la fiecare 100.000 de locuitori, peste media națională și cu 227 mai multe decât în Ilfov – regiunea cu cea mai scăzută rată a criminalității din țara noastră.
Despre gălățeni se poate spune și că trăiesc la fel de mult ca locuitorii județului Ilfov, respectiv până la circa 73,1 ani. Ei au însă o durată medie de viață cu aproape trei ani mai mică decât cea a românilor care trăiesc cel mai mult, respectiv bucureștenii.
Unul dintre avantajele traiului în orașele din județul Galați este faptul că aici găsești a unsprezecea cea mai mare suprafață de spații verzi din România, circa 526 de hectare din totalul înregistrat la nivel național de 22.451 de hectare.