Prima pagină » Economic » GÂNDUL LIVE. De ce crede Lucian Croitoru, BNR, că bugetarii nu au reacționat violent atunci când le-au fost tăiate salariile

GÂNDUL LIVE. De ce crede Lucian Croitoru, BNR, că bugetarii nu au reacționat violent atunci când le-au fost tăiate salariile

El a mai susținut că autorităție române au acționat cu întârziere în fața crizei și că, de aceea, anul 2009 a fost pierdut.

Bugetarii români nu au reacționat violent atunci când reprezentanții Guvernului au hotărât tăierea salariilor lor pentru că au „avut bun simț și intuiție”, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul ediției de miercuri a Gândul LIVE.

„În sectorul bugetar, nu uitați că România a avut un deficit de cont curent, foarte mare, aproape 14% în 2007, acum oscilează între 4% – 5%, iar deficitul României trebuia redus pentru a arăta disciplina de care suntem capabili în aria fiscală și pentru că nu se puteau susține altfel. A fost un exces între 2004 și 2008. Publicul chiar cred că a avut acest bun simț și intuiție >”, a explicat Croitoru.

URMĂREȘTE INTERVIUL INTEGRAL AICI

„Oamenii au această înțelepciune, după părerea mea, în România”, a mai adăugat consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

El a mai susținut că autorităție române au acționat cu întârziere în fața crizei și că, de aceea, anul 2009 a fost pierdut. „În loc să acționăm în 2009, am acționat decisiv în 2010. Grecia este un bun exemplu că atunci când întârzii la nesfârșit în luarea unor măsuri, dintr-un motiv sau altul, problemele se acumulează, nu se rezolvă și de unde pornești cu o problemă economică, poți să ajungi la o problemă politică și după aceea la o problemă socială”, a declarat Croitoru la Gândul LIVE.

Evoluția câștigului mediu brut în sectorul privat și în sectorul public (lei/lună 2005 – 2011)

FOTO: Raport anual al Consiliului Fiscal

El a mai adăugat că politicile macroeconomice ale României sunt apreciate în străinătate și că o creștere a salariilor ar putea afecta economia în două moduri.

„Fie o parte din acești oameni își vor replăti datorii care poate acum sunt în arierate față de bănci sau față de alte entități, ceea ce este un lucru bun, pentru că însănătoșește bilanțul acelora care au de primit, sau îi va consuma, ceea ce va ajuta creșterea”, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Citește și