GÂNDUL LIVE: De unde ar putea veni banii pentru construirea canalului Siret-Bărăgan și pentru refacerea sistemului de irigații
This browser does not support the video element.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vor încerca, în următoarea perioadă de timp, să obțină sumele necesare pentru realizarea lucrărilor de construcție la canalul Siret-Bărăgan, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat MADR în cadrul ediției de luni a Gândul LIVE.
Urmărește ediția integrală de luni a Gândul LIVE aici
„În perioada următoare, încercăm să vedem dacă putem obține din fonduri europene ceva”, a spus Irimescu.
În luna octombrie a anului trecut, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunța că proiectul canalului Siret-Bărăgan poate fi lansat în 2013 în cazul în care ar urma să fie investită o sumă de până la 50 de milioane de euro.
„Sper ca în cel mai scurt timp acest proiect să devină de o importanță principală pentru Guvern și să găsim surse financiare ca să putem să construim”, declara Constantin la acea vreme.
În ultimii 20 de ani, au fost executați cu bani proveniți de la Administrația Națională „Apele Române” 50 de kilometri de canal, dintre care doar 5,7 sunt „funcționali”. Suma totală a investițiilor s-a ridicat la circa 132,8 milioane de euro.
Astfel, pentru fiecare kilometru „funcțional” de canal au fost cheltuite 22,8 milioane de euro. Suma este mai mare decât cea a realizării lucrărilor de construcție la autostrada Transilvania, mai exact de 20 de milioane de euro pe kilometru.
„Canalul Siret-Bărăgan este în faza a doua a proiectelor pe care Ministerul Agriculturii le are în vedere pentru refacerea sistemelor de irigații sau dezvoltarea sistemului de irigații”, a mai declarat Irimescu la Gândul LIVE.
El a mai adăugat, de asemenea, că există un studiu realizat de către reprezentanții Băncii Mondiale prin care se explică faptul că, deocamdată, este viabil un sistem de irigații pe o suprafață de 800.000 de hectare.
„Actualmente, sistemul funcțional are 450.000 de hectare și intenția este să extindem, într-o primă fază, la cele 800.000 de hectare care, conform studiului Băncii Mondiale, sunt viabile”, explică secretarul de stat al MADR.
Potrivit declarațiilor lui Irimescu, Ministerul Agriculturii a făcut deja demersuri pe lângă Ministerul Fondurilor Europene pentru a solicita ca din fondurile de coeziune să fie redirecționați bani către refacerea sistemului de irigații, pentru a evita pierderea unor sume care ar putea să rămână necheltuite.