Prima pagină » Economic » Gândul LIVE: ElectoRATA – „bailout”, o salvare a băncilor de creditele neperformante

Gândul LIVE: ElectoRATA – „bailout”, o salvare a băncilor de creditele neperformante

Măsura "înjumătățirii" ratelor la bancă poate fi interpretată și drept un "bail-out mascat", o încercare de a salva băncile de creditele neperformante din portofoliu, credite pe care acestea trebuie să le acopere cu provizioane, a precizat miercuri Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice (ASE), la Gândul LIVE.

Măsura „înjumătățirii” ratelor la bancă, anunțată luni de Guvern, poate fi interpretată și drept un „bailout”, o încercare de a salva băncile de creditele neperformante din portofoliu, credite pe care acestea trebuie să le acopere cu provizioane, a comentat miercuri Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice (ASE), la Gândul LIVE.

„România, dacă ne uităm acum, este pe locul întâi – eram pe doi – , în fața Greciei la rata creditelor neperformante. În loc să fim datori față de o bancă, intervine statul și devenim temporar datori față de stat. Băncile își rezolvă o problemă mare. Prin naționalizarea acestor credite neperformante, nu de către o bancă centrală, care ar fi făcut acest lucru mai transparent – prin ce? Prin bugetul statului”, a declarat el.

Măsura poate fi interpretată și ca un atac la democrația de bază, a mai explicat profesorul Păun.

„Acum e ilegal să cumperi votul direct, dar omul are un televizor acasă pe care îl duce înapoi la magazin pentru că nu poate plăti ratele. La fiecare, statul le-a dus ba o plasmă, ba o mașină. Legal, guvernul le oferă o pungă electorală destul de sofisticată”, a arătat el.

În opinia sa, schema propusă de Guvern, adresată clienților bun platnici, le va schimba comportamentul și i-ar putea transforma în clienți care vor întâmpina dificultăți pe viitor la plata ratei.

„Ce înseamnă un credit de la bancă? Că îți sacrifici un consum viitor pentru un consum prezent. Vă dați seama că strică mecanismul de creditare treaba asta (…) Le modifici comportamentul viitor. Poate dacă acum sunt bun platnici, ei vor deveni rău platnici”, apreciază Păun.

Economistul a atras totodată atenția asupra incertitudinilor legate de modul în care se va aplica această măsură.

„Sunt tot felul de întrebări. Este vorba despre un membru de familie sau un credit luat pe familie? Contează pentru ce a fost luat creditul?”, a arătat Păun.

Profesorul susține că executivul „se încăpățânează să nu relaxeze fiscalitatea, inventând tot felul de soluții”.

Citește și