Prima pagină » Economic » Gândul LIVE. Ministrul Agriculturii, despre anul agricol: Totul depinde de precipitațiile din primăvară. VIDEO

Gândul LIVE. Ministrul Agriculturii, despre anul agricol: Totul depinde de precipitațiile din primăvară. VIDEO

Ministrul Agriculturii susține că anului 2013 ar putea să fie unul mult mai bun pentru agricultură decât cel precedent și că până la ora actuală culturile se află într-o stare bună.

Ministrul Agriculturii susține că anului 2013 ar putea să fie unul mult mai bun pentru agricultură decât cel precedent și că până la ora actuală culturile se află într-o stare bună.

Urmărește aici ediția integrală de miercuri a Gândul LIVE

„Dacă în toamna anului 2011 am avut secetă atunci când toată rapița a fost întoarsă și grâul a fost afectat, vreau să vă spun că în toamna anului 2012 nu am avut aceeași secetă, iarna a fost bună din punct de vedere al covorului de zăpadă și astăzi cultura arată foarte bine”, a declarat Daniel Constantin în cadrul ediției de miercuri a Gândul LIVE.

El a ținut să sublinieze însă faptul că totul va depinde de precipitațiile din primăvara anului 2013. Constantin s-a arătat, de asemenea, îngrijorat de ceea ce vor însemna lunile iulie-august pentru agricultură, având în vedere că pentru această perioadă s-a anunțat deja că România ar putea suferi din nou din cauza secetei. „Sper să nu fie foarte mare (n.r. seceta) și sper să fim pregătiți”, a mai spus ministrul Agriculturii la Gândul LIVE.

„Probabil că săptămâna viitoare vom aproba în Guvern o măsură prin care să venim mult mai aproape cu apa de fermieri decât în momentul de față. Este o măsură care nu s-a mai aplicat în România cred că de 17 -18 ani”, a mai adăugat Constantin.

El a explicat că această măsură are în vedere scutirea fermierilor de la plata costurilor de aducere a apei din Dunăre pe canalele magistrale. Sumele de bani respective ar putea să fie suportate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin intermediul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Astfel, în cazul în care această măsură ar fi aprobată de Guvern, agricultorii nu vor mai plăti pentru a-și asigura irigarea terenurilor pe care le dețin decât costurile de transport ale apei de la stația de punere în presiune și până la ferma proprie.

Ministrul a recunoscut însă că multe dintre canalele magistrale trebuie să fie reabilitate pentru nu sunt impermeabilizate, fapt care duce la apariția unor pierderi semnificative în sistem, dar și că majoritatea motoarelor folosite sunt vechi de 40 de ani, iar costurile pentru asigurarea energiei electrice sunt foarte mari în cazul lor.

Citește și