Autoritățile par depășite de situație în cazul funcționării depozitului frigorific cunoscut în jargonul localnicilor drept „La Ghețărie”, care funcționează în sectorul 6 al Capitalei.
Invitați miercuri la Gândul LIVE, Ovidiu Zvorișteanu, director executiv adjunct pentru siguranța alimentelor la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București, și Gabriel-Valentin Cărbunaru, comisar general adjunct la Garda Financiară, au declarat la unison că instituțiile pe care le reprezintă au luat toate măsurile pe care le puteau lua în cazul funcționării depozitului frigorific aparținând firmei Continent Marine Enterprise și a firmelor ce vând produse acolo.
AICI PUTEȚI VEDEA ÎNREGISTRAREA DISCUȚIEI DE LA GÂNDUL LIVE CU CEI DOI INVITAȚI
„Noi am dus la maximum măsurile pe care le puteam lua. (…) Probabil sunt instituții de forță ale statului ce pot lua măsuri mai departe (..)”, a spus Zvorișteanu. El a afirmat că DSVSA București a informat, așa cum prevede legea, alte instituții abilitate ale statului, despre măsurile dispuse în ce privește depozitul frigorific și firmele ce își desfășoară activitatea acolo. „Ne-am făcut treaba, le-am informat. Mai departe nu mai știu ce se întâmplă”, a spus Zvorișteanu.
„Mă simt frustrat de faptul că rezultatele muncii noastre se văd mai greu”
Comisarul general adjunct Cărbunaru susține că se simte „frustrat” că, în general, rezultatele muncii comisarilor Gărzii Financiare nu sunt suficient cunoscute.
„Aproape zilnic mă simt frustrat de faptul că rezultatele muncii noastre se văd mai greu. Este o situație împotriva căreia nu avem cum să luptăm”, a declarat Cărbunaru. El a arătat că de cele mai multe ori agenții economici la care comisarii Gărzii găsesc nereguli contestă în instanță măsurile dispuse, iar procesele se prelungesc nejustificat uneori.
„Trec luni, ani, până la soluționarea efectivă a cauzelor. Agenții economici își înființează alte firme între timp”, a spus Cărbunaru la Gândul LIVE.
O altă problemă cu care se confruntă autoritățile este legată de lipsa de personal.
„Consider că ar trebui să se revină asupra deciziei de reducere a personalului de control, luată în 2011. Iar rezultatele se vor vedea. Vor fi și mai mulți bani la bugetul de stat”, este de părere comisarul general adjunct al Gărzii Financiare.
20 de controale în decursul a 15 ani
Cărbunaru a declarat că depozitul frigorific din sectorul 6 a fost controlat în ultimii 15 ani de 20 de ori, unele controale referindu-se strict la hala frigorifică, iar altele având ca țintă activitatea firmelor care subînchiriază spații în respectivul depozit.
În urma controalelor au fost întocmite și două sesizări penale care au fost înaintate organelor de cercetare, după care rolul Gărzii Financiare s-a încheiat, consideră comisarul general adjunct.
Gândul a scris că în București pe Bdul Timișoara la nr 82 funcționează de câțiva ani un mare depozit frigorific cunoscut sub numele de „Ghețărie”. Autoritățile sanitare veterinare au decis încă de acum șase ani închiderea lui, după ce au constatat că funcționează în condiții improprii.
Pe scurt, carnea, mezelurile, lactatele și peștele sunt vândute în hală direct de pe niște lăzi, vitrinele frigorifice fiind scoase din prize.
Pentru prețuri cu câțiva lei mai mici decât la alte magazine, sute de bucureșteni își riscă zilnic sănătatea cumpărând produse din „Ghețărie”, după cum spun inspectorii de la ANSVSA.
Deși există decizii definitive ale instanțelor de judecată, inclusiv una a Tribunalului de arbitraj de la Washington, hala funcționează în continuare. Garda Financiară a venit, a dat amenzi și a plecat.