„Există un grup de lucru din care fac parte și colegii noștri de la Ministerul Finanțelor, de la Ministerul Justiției, Transporturilor, un grup de lucru la care s-au adăugat și producătorii din România de autovehicule, dar și ONG-urile care au făcut studii privind calitatea aerului, astfel încât să găsim o variantă (de taxă auto – n.r.) care să nu mai poată fi atacată din punct de vedere al justiției și să nu fie combătută de nimeni”, a declarat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Oficialul de la Mediu spune că în prezent se poartă discuții cu ministrul Teodorovici, astfel încât populația să nu plătească mai mult.
„Discuțiile mele cu ministrul Teodorovici le port pentru a găsi soluții, astfel încât populația să nu fie cea care să pătimească, populația să fie determinată să poată să facă anumite lucruri și nu să plătească bani mai mulți, ci să găsim metode de informare și de educare”, mai precizează ministrul Mediului.
Ministrul nu a precizat însă când va fi gata noua taxă auto, în ciuda faptului că despre un nou timbru se discută încă de anul trecut, iar Gavrilescu a dat mai multe termene de finalizare a proiectului, precum martie 2018 și, ulterior, septembrie 2018.
„E o prezentare a unei propuneri de la Ministerul de Finanțe care să vină undeva în întâmpinarea Ministerului Mediului pe această zonă și astfel încât românii să nu aibă o presiune fiscală pe această zonă, pe partea de mașini, poluare și așa mai departe. Eu zic că o să iasă o propunere frumoasă”, a precizat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
Oficialul MFP a adăugat că îi va prezenta propunerea de modificare a noii taxe auto ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, pentru „a propune cea mai bună variantă, astfel încât românii să nu fie afectați”. „Sunt câteva variante foarte bune”, a adăugat Teodorovici.
Ministrul Finanțelor a menționat că în alegerea variantei se ține cont de ceea ce obligă modelul european. „La o adică, noi, până una alta, suntem membri ai familiei europene. Dacă legea a permis și oamenii au adus aceste mașini în România, noi nu ne putem pune peste ei. (…) Până la final de an, eu zic că acest lucru se reglează”, a adăugat Teodorovici.
La începutul lunii septembrie, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, că o nouă taxă auto va intra în vigoare de la 1 ianuarie – 31 martie 2019, urmând să fie nu doar o taxă pe norma de poluare, ci se vor lua în calcul și capacitatea cilindrică, dar și alte componente ale mașinilor.
„Vrem să fie o taxă nu numai pe norma de poluare, trebuie să te gândești și la capacitatea cilindrică și la tot. Trebuie să avem în vedere toate componentele să nu avem niciun fel de problemă”, a precizat atunci ministrul Mediului.