Gaz Sud vrea să cumpere distribuitori de gaze din România și din străinătate
Distribuitorul de gaze naturale Gaz Sud, controlat de firma Ligatne, deținută de fondul ceh de investiții PPF Investments, vrea să se extindă atât în România, cât și în străinătate, prin achiziția de companii de profil, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al companiei, Alexandru Bucșă.
Gaz Sud continuă consolidarea și are încă „două-trei ținte de achiziție, inclusiv în statele vecine”, a afirmat Bucșă.
Ligatne controlează în România grupul de firme Gaz Sud și Grup Dezvoltare Rețele și în acest an a cumpărat de la OMV Petrom firma de distribuție a gazelor Petrom Distribuție Gaze.
Companiile Gaz Sud și Grup Dezvoltare Rețele estimează că anul viitor vor înregistra o cifră de afaceri de 19 milioane de euro, față de 15 milioane de euro bugetat pentru acest an.
Cele două companii au avut în 2012 pierderi de 2 milioane de euro, dar pentru acest an mizează pe un rezultat pozitiv, urmând ca anul viitor câștigul net să ajungă la 1 milion de euro.
„Tendința este ca firmele să iasă mai repede din zona reglementată a prețului gazelor. Clienții încă migrează de la un furnizor la altul, dar după ce se va încheia procesul de liberalizare a prețului gazelor piața se va așeza. Dacă până acum venea clientul la furnizor, acum furnizorii caută clienți”, a spus Bucșă.
Furnizorii de gaze ai Gaz Sud sunt WIEE, Axpo și OMV Petrom.
Bucșă a mai spus că prin aplicarea impozitului pe proprietate pentru construcțiile speciale exceptate până în prezent, a cărui valoare va fi de 1,5% din valoarea construcției, grupul de firme Gaz Sud și Grup Dezvoltare Rețele va avea cheltuieli suplimentare de circa 400.000 euro anual.
Impozitul va fi aplicat pentru construcții precum centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, centrale termoelectrice și nucleare, construcții pentru transportul energiei electrice, baraje, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri și linii și cabluri aeriene de telecomunicații.