Gazele rusești nu vor mai ajunge în Europa prin Ucraina. Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul cu gigantul de la Moscova anul viitor
Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean l gazelor ruseşti spre Europa, document care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, preluat de agenție EFE, relatează Agerpres.
Furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina a scăzut de la debutul războiului, care durează de 613 zile, dar, de anul viitor, acesta va fi sistată total.
„Ucraina menţine tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noştri europeni”, a spus Alexey Chernyshev, pentru a explica de ce tranzitul nu a fost întrerupt încă.
O dată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există „nicio intenţie şi nicio iniţiativă” pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.
Pe de altă parte, Alexey Chernyshev a semnalat că Ucraina este pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte rezervele de gaze şi are „planuri foarte ambiţioase” pentru a creşte producţia şi a reduce consumul propriu, cu scopul de a putea deveni în următorii ani „un exportator net”.
Naftogaz a denunţat în urmă cu un an Gazprom la Tribunalul Internaţional de Arbitraj, susţinând că gigantul rus plăteşte mai puţin decât s-a stipulat în contract, după ce a redus, în mod unilateral, volumele de gaze pe care le transportă via teritoriul ucrainean, arată sursa citată.
Câte gaze rusești importa UE
Înainte de invazie, în 2018, Gazprom a furnizat Europei peste 200 miliarde metri cubi de gaze, volum din care aproape 45%, respectiv 87 miliarde metri cubi, a fost livrat prin intermediul Ucrainei, ceea ce a dus la încasări de circa 3 miliarde dolari la bugetul de stat de la Kiev.
În 2021, UE a importat 83 % din gazele sale naturale, confirm Consiliului UE, De la invadarea Ucrainei de către Rusia, importurile de gaze din Rusia în UE au fost reduse în mod semnificativ. Această situație a fost compensată în principal de o creștere puternică a importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), în special din SUA.
Analiştii citați de presa internațională în septembrie se aşteaptă ca Gazprom să livreze doar 50 – 65 miloarde de metri cubi Europei şi Turciei în 2023, față de vârful din 2018.
Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock