UPDATE Termenul de depunere a ofertelor pentru Oltchim a fost prelungit până joi
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunțat șeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informați reprezentanții FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.
„Termenul de depunere a ofertelor se prelungește până joi, 20 septembrie la ora 12:00. Documentele de participare depuse rămân valabile, iar cumpărătorii dosarului de prezentare și ai caietelor de sarcini au dreptul să retragă documentele depuse până la data prezentei decizii, să completeze și sau să continue depunerea de documente până la noul termen limită”, a anunțat Vulpescu.
El a precizat că nu va mai fi posibilă o altă amânare pentru că până pe 22 septembrie autoritățile române trebuie să infromeze Fondul Monetar Internațional.
„După multiple amânări, statul român este într-un moment în care termenele limite nu mai pot fi amânate, anulate, sau tergiversate (…) Având în vedere că data limită anunțată inițial pentru 18 septembrie avea ca scop să dea posibilitatea autorităților române să informeze partenerii internaționali și că există un termen de informare a conducerii partenerilor internaționali (…) o scurtă amânare este posibilă și dorim în spiritul transparent al legalității și al intereselor legale să acordăm o scurtă amânare în procedura de selectare a ofertantului câștigător pe baza prețului”, a spus Vulpescu.
Companiile care reprezintă Gazprom au cerut amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic, a declarat șeful OPSPI, Remus Vulpescu, citat de Mediafax.
Pe de altă parte, decizia președintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ține cont și de trei acțiuni în instanță depuse de președintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a depus în ultimele zile trei acțiuni în anulare, una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acționarilor Oltchim, celelalte vizând suspendarea și anularea procedurii de privatizare și a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.
„Având în vedere circumstanțele economice și interesul manifestat de potențialii cumpărători, precum și ținând seama de alte condiții care ar putea influența negativ rezultatele unui proces de privatizare, decidem modificarea termenelor procedurii de privatizare”, se menționează în decizia semnată de șeful OPSPI.
Președintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, săptămâna trecută, în instanță, anularea hotărârii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune și preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei către AVAS.
În dimineața zilei de luni Diaconescu a mai depus la Tribunalul București două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim și suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluționarea cererii de anulare a deciziei AGA.
Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiție pentru aprobarea celei de-a șasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internațional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Șeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunțat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiții nu este îndeplinită.
„Un potențial cumpărător care a cumpărat și dosarul de prezentare și caietul de sarcini, menționez că este vorba de un potențial investitor străin, cu sediul în europa de vest, ne-a transmis că: Suntem foarte satisfăcuți să participăm la licitația Oltchim, dar dorim să arătăm că am intrat în posesia unor documente foarte recent. Acestea trebuia traduse pentru clienții noștri în engleză și rusă, Gazprom Neft și Gazprom. În plus având în vedere articolele recente din mass media referitoare la un potențial investitor care a demarat litigii împotriva Oltchim vă rugăm să nen transmiteți un raport în care să ne explicați ultimele evoluții”, a declarat Vulpescu.
De asemenea, reprezentanții Gazprom au solicitat o prelungire pentru a putea evalua documentele și au cerut amânarea datei limită de depunere a ofertelor pentru o perioadă de două săptămâni.
Vulpescu a întrebat dacă cei trei investitori care au depus oferte își vor menține angajamentele și în cazul amânării procedurilor și a primit un răspuns afirmativ.
Comisia de privatizare s-a retras pentru a delibera dacă se va amâna termenul de depunere a ofertelor.
La sfârșitul lunii august, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, și a creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Decizia privind metoda de privatizare a fost aprobată în AGA Oltchim în data de 10 septembrie.
Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care să fie oferite spre subscriere acționarilor minoritari.
Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, președintele PP-DD, Dan Diaconescu și omul de afaceri Ștefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex și Aisa Invest.
Șeful OPSPI se așteaptă să primească cel puțin trei oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) și nu excludea o participare a unei mari companii din Rusia.
„Nu exclud, ba chiar îmi doresc să avem o ofertă de la o mare companie rusă, direct sau prin afiliați”, a declarat vineri Remus Vulpescu.