Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a declarat, joi, că este de părere că trebuie impus un prag la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcţie de necesarul de consum al acestora.
George Niculescu a subliniat, joi, că nu trebuie descurajată racordarea prosumatorilor, dar că ar trebui stabilit un prag, bazat pe necesarul de consum al gospodăriei.
Declarațiile vin pe fondul unei creșteri galopante a numărului de prosumatori din ultimii ani, care sunt clienții cei care își instalează, de exemplu, un sistem fotovoltaic și pot să și producă energie, pe care o vând apoi furnizorilor de energie. Potrivit reglementărilor în vigoare, de la data intrării în vigoare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică au obligaţia să achiziţioneze energia electrică produsă în centralele electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW aparţinând prosumatorilor şi livrată în reţeaua electrică, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în piaţa pentru ziua următoare în anul anterior, publicat de către Societatea „Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale OPCOM“ – S.A. pe site-ul propriu în prima zi lucrătoare din luna ianuarie a fiecărui an calendaristic.
Problema este că, așa cum au atras atenția și operatorii rețelelor, cei mai mulți români și-au montat panouri cu puteri peste necesarul de consum, ceea ce reduce sau anulează posibilitatea ca alți vecini să se racordeze la rețele, și așa suprasolicitate, pe lângă faptul că furnizorii sunt obligați să plătească excedentul de producție al prosumatorului. Ritmul actual este de 191 de racordări zilnice, conform datelor oficiale ale ANRE.
„Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura (de a stimula prosumatorii, n.r.) a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi. Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a menţionat George Niculescu, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA, citat de Agerpres.
Președintele ANRE a subliniat că segmentul prosumatorilor „este în creştere, se dezvoltă foarte, foarte bine”.
„Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficiență energetică. Cred în continuare că, dacă dorim să ne reducem facturile de utilităţi, trebuie să apelăm la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul casei, consumatorii casnici”, a mai spus George Niculescu.
Și operatorii de pe piață vor ca autoritățile să elaboreze și să implementeze măsuri de limitare a ritmul de creștere a puterii instalate a prosumatorilor, respectiv standarde la instalarea panourilor, bazate pe istoricul de consum al beneficiarilor, după cum a declarat recent Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
În principiu, conform cifrelor din piață, pentru o casă este suficientă o instalație de 6 kW, dar se instalează frecvent echipamente cu putere de câteva ori mai mare.
În prima zi din acest an erau înregistrați 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, iar analiza evoluției numărului de prosumatori relevă o creștere de aproximativ trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiași an, când erau aproximativ 14.000.
Numărul lor a ajuns la peste 93.000 în august și este estimat să crească la 140.000 la sfârșitul anului. Până în 2030 este anticipat să urce de 2,5 ori, până la 350.00.
Statisticile ANRE arară că puterea instalată a ajuns in iunie 2023 la 973 de MW, ceea ce înseamnă o creștere de 11 ori în 18 luni.
Pentru a avea un ordin de mărime, prosumatorii au ajuns să producă mai mult decât unul dintre cele două reactoare de la Cernavodă, fiecare având o putere instalată de 700 MW, și care împreună au o cotă de peste 18% din producția totală de energie a țării.
Studiul privind ,,Prosumatorii rezindenţiali din Uniunea Europeană” publicat în anul 2017, accesibil pe site-ul CE, estima o putere instalată totală în zona rezidenţială a României în anul 2020 de aproximativ 15 MW, respectiv în anul 2021 -15 MW. Această estimare a fost depășit la finele anului 2020, când, conform datelor ANRE, puterea instalată a prosumatorilor era de 16,198 MW, în timp ce în anul 2021 evoluţia puterii instalate a prosumatorilor ajungea la circa 85 MW.
Citiți și: