Bani gratis în Germania. Ce faci când primești 1.200 de euro pe lună fără să muncești

Bani gratis în Germania. Ce faci când primești 1.200 de euro pe lună fără să muncești
Banii sunt primiți suplimentar, față de eventualele venituri existente Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 02/06/2021, 14:55
Actualizat: 02/06/2021, 15:26

Peste o sută de persoane din Germania încep să primească 1.200 de euro lunar, începând din iunie, timp de trei ani, fără să aibă nicio obligație în afară de completarea unor chestionare. Aceștia participă la un proiect-pilot menit să monitorizeze eventualele schimbări de comportament ca urmare a primirii unui venit de bază necondiționat, potrivit Deutsche Welle.

Cei 122 de norocoși care participă la proiectul pilot și care primesc, din 1 iunie, câte 1.200 de euro lunar, au fost selectați dintre peste două milioane de oameni care au aplicat pentru venitul gratis, începând din august anul trecut, când a fost anunțată inițiativa. Evoluţia participanților în proiectul-pilot este cercetată ştiinţific pentru a vedea cum se comportă oamenii care primesc un venit de bază necondiţionat (VBN).

43.200 de euro în trei ani

Potrivit jurnaliștilor de la Deutsche Welle, participanţii nu au fost nevoiți să prezinte dovezi că sunt nevoiaşi şi au voie să muncească, dacă vor pe întreaga durată a proiectului, nefiind nevoiți să renunțe la un eventual job. Selecţia participanților s-a făcut aleatoriu.

Astfel, fiecare dintre cei 122 de participanți primește un cadou în bani în valoare de 43.200 de euro, iar suma totală se ridică la aproximativ 5,2 milioane de euro.

Ei nu au altă obligaţie faţă de finanţatori „decât să completeze în cei trei ani cât durează studiul şapte chestionare online”, după cum se arată pe site-ul proiectului. Completarea unui chestionar este remunerată pentru alți 1.380 de oameni, care nu primesc și venitul de bază, la fiecare şase luni.

Studiu este desfăşurat de Institutul German pentru Studii Economice DIW, din Berlin, Asociaţia Mein Grundeinkommen (Venitul meu de bază), Institutul Max Planck şi Universitatea din Köln, iar banii provin de la aproximativ 150.000 de donatori privaţi şi beneficiarii nu trebuie să-i impoziteze.

„Vor cheltui banii sau îi vor economisi?”

Iniţiatorii din cadrul Asociaţiei Mein Grundeinkommen (Venitul meu de bază) sunt convinşi că plata necondiţionată a unei sume de bani către toţi cetăţenii ar rezolva multe probleme ale vieţii în vremurile actuale. Eu pornesc de la presupunerea că, dacă presiunile asupra fiecăruia de a-şi câştiga bani pentru supravieţuire ar dispărea, oamenii ar deveni mai liberi, mai creativi şi mai fericiţi, arată Deutsche Welle.

„Testăm ce fac oamenii dacă au o siguranţă materială vreme de trei ani”, a declarat şeful echipei de cercetători, Jürgen Schupp, membru al Institutului German pentru Studii Economice.

„Vor cheltui banii sau îi vor economisi? Vor înceta să mai muncească? Vor munci mai puţin? Vor dona ceva în scopuri caritabile?”, adaugă specialistul, citat de Deutsche Welle.

Potrivit sursei citate, dezbaterea privind venitul de bază necondiționat se poartă de câţiva ani de pe poziţii ideologice antagonice în Germania și, până acum, niciun partid parlamentar nu s-a pronunţat în sprijinul său.

Potrivit Deutsche Welle, o persoană este considerată săracă în Germania dacă trăiește cu mai puțin de 60% din venitul median, respectiv 1.176 de euro.

Începând din 1 ianuarie 2021, salariul minim brut pe oră în Germania este de 9,50 de euro (în creștere față de 9,35 euro până la 31 decembrie 2020) și va crește, de la 1 iulie 2022, la 10,45 de euro.

Potrivit statisticilor citate de Deutsche Welle, venitul mediu brut în Germania a fost de 2.950 de euro, iar salariul mediu net a fost de 1.945 de euro, în 2018.

În România, salariul de bază minim brut pe economie garantat în plată este de 2.300 lei, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră, potrivit HG de aprobare.

Persoanele vulnerabile beneficiază de ajutor social.  În aprile 2021, aproape 150.000 de persoane au beneficiat un ajutor social (venit minim garantat), care s-a ridicat, în medie, la peste 260 de lei, însumând, la nivel național, plăți de peste 44,6 milioane de lei, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”