Prima pagină » Economic » Germania renunță să mai trimită în Grecia experți fiscali, din cauza dezinteresului Atenei

Germania renunță să mai trimită în Grecia experți fiscali, din cauza dezinteresului Atenei

Germania renunță să mai trimită în Grecia experți fiscali, din cauza dezinteresului Atenei
Germania a renunțat la un plan de a trimite în Grecia experți în colectarea taxelor care să ajute autoritățile elene să combată evaziunea, pentru că oficialii de la Atena nu au fost interesați de propunere, potrivit cotidianului Bild, care citează surse guvernamentale

Germania a renunțat la un plan de a trimite în Grecia experți în colectarea taxelor care să ajute autoritățile elene să combată evaziunea, pentru că oficialii de la Atena nu au fost interesați de propunere, potrivit cotidianului Bild, care citează surse guvernamentale, potrivit Mediafax.

Oficialii eleni nu au fost interesați și au considerat trimiterea unor agenți fiscali drept un amestec în afacerile interne ale țării, notează publicația, citată de Bloomberg.

Financial Times informa la sfârșitul lunii februarie că autoritățile germane au recrutat circa 160 de voluntari experți în colectarea taxelor, care să meargă în Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii, în timp ce presa elenă scria despre „o forță de asalt formată din colectori de taxe germani”.
Cei aproximativ 160 de experți ar fi trbuit să se deplaseze în Grecia în cadrul unei inițiative a UE și FMI pentru îmbunătățirea sistemului de colectare a taxelor.

Autoritățile elene au anunțat recent că Ministerul de Finanțe nu a putut colecta penalități de 12,6 miliarde de euro la taxele restante, sumă echivalentă cu 6,2% din PIB, ca urmare a numărului prea redus de angajați și a lipsei aplicațiilor electronice. Penalitățile au fost impuse prin decizia justiției elene, după ce au fost contestate în instanță.

Statul a reușit să încaseze penalități de numai 630 de milioane de euro, mai puțin de 5% din totalul de 13,2 miliarde de euro avizat în justiție, în parte din cauza deficitului de personal rezultat în urma reducerii numărului de angajați prin plecări voluntare și retrageri, dar și a absenței aplicațiilor electronice. În prezent, justiția elenă are de soluționat peste 180.000 de procese legate de taxe.

Citește și