Germania revizuiește ÎN SCĂDERE creșterea economică /”Conjunctura este influențată de crizele geopolitice”
This browser does not support the video element.
Germania continuă să aibă performanțe economice slabe, în contextul crizelor internaționale care au impact semnificativ asupra relațiilor comerciale, afirmă vicecancelarul Robert Habeck, ministrul Economiei și Acțiunilor Climatice, estimând o creștere economică de doar 0,2% pentru anul 2024.
”Războiul afectează tot mai mult și economia Germaniei. Există motive de preocupare, în contextul în care efectele problemelor din ultimii ani încă sunt resimțite, iar războiul nu se limitează la presiuni energetice sau politice, generând presiuni inclusiv la nivel economic. Conjunctura este influențată de crizele geopolitice în care ne aflăm”, a afirmat Robert Habeck, cu ocazia prezentării raportului despre starea economiei germane.
”Creșterea PIB-ului Germaniei depinde extrem de mult de comerțul global, iar comerțul global este la un nivel istoric scăzut. Acesta este motivul principal pentru care în toamnă am prognozat pentru anul 2024 o creștere economică de 1,3%, iar acum o revizuim în scădere. Avem de-a face și cu o scădere a puterii de cumpărare, ca efect al inflației mari”, a precizat Habeck.
Germania ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de doar 0,2%, a subliniat Robert Habeck, conform postului ZDF, în contextul în care la sfârșitul anului 2023 economia germană a fost în recesiune tehnică.
Germania pregătește reforme pentru stimularea relansării economice
Guvernul Olaf Scholz intenționează să adopte o serie de reforme pentru stimularea creșterii economice și a investițiilor.
”Ieșim din criză mai greu decât ne așteptam. Lucrăm la stimulente pentru accelerarea reformelor. Vrem să protejăm capacitățile competitive ale economiei Germaniei”, a subliniat vicecancelarul Robert Habeck, pledând pentru reformarea pieței muncii, pentru reducerea birocrației și crearea unui cadru care să faciliteze investițiile.
Performanțele economice ale Germaniei au fost afectate puternic de majorarea semnificativă a prețurilor la energie în ultimii ani, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, după criza din rețelele de aprovizionare din timpul pandemiei.
Organizațiile internaționale de profil constată că economia mondială tinde spre relansare, urmând să aibă o creștere de 3,1% în 2024 și de 3,2% anul viitor, pe fondul scăderii inflației, dar avertizează asupra persistenței riscurilor asociate tensiunilor geopolitice și crizei din sectorul imobiliar chinez.
În contextul dificultăților economice, Germania exercită presiuni asupra celorlalte state din zona euro să regleze problemele asociate deficitelor bugetare și să limiteze gradul de îndatorare suverană, întrucât Franța și Italia au acumulat datorii enorme în ultimii ani.
Foto: Profimedia
Citește și: