Germania se așteaptă la persistența performanțelor economice SLABE, în contextul crizei demografice și al tensiunilor globale
Germania riscă să se confrunte pe termen lung cu scăderea performanțelor economice, în contextul problemelor demografice și al tensiunilor geopolitice, arată un raport al Guvernului de la Berlin, care pledează pentru reformarea pieței muncii.
Conform raportului anual privind starea economiei, economia Germaniei ar putea avea performanțe slabe pe termen lung.
”În contextul modificărilor demografice și al riscurilor geopolitice, există riscul intrării într-o etapă cu un potențial de creștere mai slab”, arată raportul elaborat de experții Guvernului de la Berlin, citat de publicația Handelsblatt.
Potrivit estimărilor Guvernului, economia Germaniei va avea pe termen mediu o creștere într-un ritm anual de 0,5%.
În acest context, coaliția guvernamentală de la Berlin vrea reformarea pieței muncii.
”În același timp, sunt necesare și investiții suplimentare pentru menținerea nivelului de bunăstare”, subliniază raportul.
Potrivit estimărilor Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) și Fondului Monetar Internațional, Germania va avea o creștere economică de 0,3%-0,5% în 2024 și de 1,1% în 2025. În ianuarie, Germania a avut o inflație de 2,9%, în scădere de la 3,7% în decembrie 2023.
Performanțele economice ale Germaniei au fost afectate puternic de majorarea semnificativă a prețurilor la energie în ultimii ani, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, după criza din rețelele de aprovizionare din timpul pandemiei.
Organizațiile internaționale de profil constată că economia mondială tinde spre relansare, urmând să aibă o creștere de 3,1% în 2024 și de 3,2% anul viitor, pe fondul scăderii inflației, dar avertizează asupra persistenței riscurilor asociate tensiunilor geopolitice și crizei din sectorul imobiliar chinez.
În contextul dificultăților economice, Germania exercită presiuni asupra celorlalte state din zona euro să regleze problemele asociate deficitelor bugetare și să limiteze gradul de îndatorare suverană, întrucât Franța și Italia au acumulat datorii enorme în ultimii ani.
Specialiști din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) au îndemnat țările din zona euro să aplice reforme structurale eficiente, pentru intensificarea rezilienței, stimularea creșterii economice pe termen lung și îmbunătățirea standardelor sociale. Experții BCE au cerut acțiuni guvernamentale în sensul reducerii deficitului bugetar și diminuării datoriilor suverane, în contextul în care politicile fiscale expansive se apropie de final.
Foto: Profimedia
Citește și: