Băncile cu capital străin care s-au poziționat bine pe piață și au obținut profituri semnificative „vor ține cu dinții” să rămână în România, apreciază președintele CEC Bank, Radu Ghețea, care nu exclude însă ieșirea unor instituții mici, care au o poziție mai bună pe alte pieșe din regiune.
„Anul ăsta și anul viitor, dacă vor exista schimbări de acționariat în băncile din România vor fi mai mult ca urmare a unor decizii din afara țării, ale acționarilor unor bănci din străinătate. Dar nu mă aștept ca bănci străine să părăsească sistemul bancar. Poate o bancă mai mică, deschisă în ultimii 7-8 ani, și care n-a reușit să facă cotă de piață ar putea zice că mă retrag în alte piețe unde am reușit….”, a spus Ghețea la ZF Bankers Summit12.
Președintele CEC, care este și președintele CA al Asociației Române a Băncilor, este sigur că băncile poziționate bine, care au o istorie și au realizat profituri, cunosc oportunitățile pieței și nu vor părăsi sub nicio formă România
„Băncile care au apucat să facă bani în România vor ține cu dinții să rămână în această piață. Inclusiv cele cu capital grecesc. Ca om care a lucrat într-o bancă elenă, pot să vă spun că ei cred uneori în oportunitățile din România mai mult decât noi”, a argumentat Ghețea.
Șeful ARB a arătat că dacă înainte de criză principala oportunitatea era retailul, în prezent se vorbește despre alte domenii, care țin de integrarea europeană, cum ar fi fondurile europene, infrastructura sau agricultura.
„Va fi nevoie de finanțare pentru aceste domenii și de un sistem bancar puternic. Într-o perioadă următoare se vor produce unele regrupări în clasament pe active, creditare, capital. Există clar o reținere a unor bănci de a se dezvolta, nu de a rămâne în România”, a conchis Ghețea.