Prima pagină » Economic » ghișeul.ro: singurul ghișeu la care nu e coadă. Primar Frecăței: „În comună, sunt mai mulți factori externi pentru care nu merge, printre care lipsa internetului”

ghișeul.ro: singurul ghișeu la care nu e coadă. Primar Frecăței: „În comună, sunt mai mulți factori externi pentru care nu merge, printre care lipsa internetului”

Taxe și impozite locale 2014

„De acum vă puteți plăti taxele, impozitele și amenzile printr-un simplu click de acasă, din fața calculatorului! Accesibil de oriunde și pentru oricine, 24 de ore din 24 de ore, 7 zile pe săptămână!”, suna reclama pe care o făceau autoritățile, în urmă cu trei ani, la portalul ghiseul.ro.

La aproape trei ani de la lansare, portalul ghiseul.ro prin care românii își pot plăti online taxele și impozitele locale, dar și amenzile, se dovedește un eșec răsunător. Mai puțin de 1% dintre contribuabilii persoane fizice și-au plătit online dările locale prin Sistemul Național Electronic de Plată Online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), reiese din datele obținute de gândul.

Din cele 3.180 de primării din România, numai 73, adică 2,2% din total, s-au înrolat în sistemul gratuit prin care cetățenii își pot achita din fotoliul de acasă amenzile și taxele și impozitele locale. Pe listă, dintre primăriile din București nu apare Primăria Sectorului 5, în schimb apar primării precum Frecăței (Tulcea), primăria comunei Bobicești (Olt), Luganu de Jos (Bihor) și Luncavița (Tulcea).

În timp ce Ministerul pentru Societatea Informațională, care gestionează ghiseul.ro, prin Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională (CNMSI), dă vina pe primării care nu vor să se înroleze în sistemul gratuit, unii dintre edilii contactați de gândul spun că pentru înscriere „este birocrație multă, noi încă din aprilie anul trecut am depus documentația pentru înscriere, sperăm să intrăm acum, în februarie”.

Mai inventivi și cu resurse mai multe, unii dintre primarii din București au amenajat ghișee în mall-uri unde îi așteaptă pe cetățeni să plătească taxele cu cardul. În disperare de cauză, cu doar 0,5% plăți online anul trecut, Primăria Sectorului 3 anunță și premii, prin tragere la sorți, punând la bătaie 45 de carduri de 500 de lei fiecare.

Pe scurt, pentru a face plata online, contribuabilii persoane fizice au nevoie de credențiale – un user și o parolă – pe care primăriile trebuie să le trimită contribuabililor acasa, prin plic. De asemenea, și primăriile trebuie să intre în Sistemul Național Electronic de Plată, pentru a putea accepta plăți online.

Ministerul pentru Societatea Informațională vrea să identifice noi modalități

Ministerul pentru Societatea Informațională acuză primăriile că nu vor să se înroleze în sistemul de plăți online a taxelor și impozitelor locale. Ministerul a precizat pentru gândul că intenționează să identifice noi metode de distribuire a credențialelor – user și parolă – pentru ca tot mai multe persoane fizice să își poată plăti online taxele și impozitele locale.

Aceste modalități urmează să fie discutate și cu Ministerul Finanțelor, potrivit unor informații furnizate gândul.

„Problema majoră este disponibilitatea primăriilor de a se înrola în SNEP (Sistemul Național Electronic de Plată), respectiv de a accepta plăți online. Ulterior, rămâne și problema distribuirii credențialelor (user și parolă), care cade tot în sarcina primăriilor. Conform legii, primăriile sunt cele ce distribuie credențialele. Vom avea în vedere identificarea de noi modalitati de distribuire credențiale, care vor fi discutate și cu Ministerul Finanțelor, pentru a identifica o soluție optimă”, se arată în răspunsul primit de gândul de la Ministerul pentru Societatea Informațională.

De la crearea portalului ghișeul.ro și până în prezent numărul persoanelor fizice care au plătit online impozitele și taxele locale a fost de 45.489 de utilizatori unici, persoane fizice. Numărul total de plăți efectuate de aceștia a fost de 56.546, în același interval.

Valoarea totală a impozitelor plătite prin intermediul SNEP este de 11.639.448,75 lei. ( 2.645.329 euro, la un curs mediu de 4,4 lei pentru un euro)

Un număr de 73 de primării s-au înrolat în acest sistem. Între acestea se regăsesc, între altele, primăria Frecăței, primăria comunei Bobicești, Vulcana Băi și până la primăriile de sector, cu excepția Primăriei Sectorului 5.

Comisioanele aferente tranzacțiilor nu au fost suportate de contribuabili, ci de primării, potrivit datelor obținute de gândul de la Ministerul pentru Societatea Informațională. „Până în momentul de față nu au fost acceptate plăți cu plata comisionului la contribuabil, ci numai la primărie”, au precizat reprezentanți ai ministerului.

„Aici e o doamnă care mai creează conturi din când în când, dacă nu vă descurcați”

Cei care întreabă la direcția de taxe locale din Sectorul 4, de exemplu, cum pot plăti online taxele, primesc de la ghișeul de „informații” o hârtie cu pașii necesari. „Vedeți că la numărul acesta este o doamnă care creează din când în când conturi, dacă nu vă descurcați”, ni se spune cu amabilitate.

Pașii pe care trebuie să îi facă o  persoană fizică sau juridică pentru a plăti online taxe și impozite pe ghiseul.ro, potrivit SNEP, sunt următorii:

„Pasul 1 : Accesați www.ghiseul.ro.

Pasul 2 : Selectați modul de plată:
– cu autentificare, în cazul în care aveți credențiale SNEP; (ai primit prin poștă parola și utilizator de la primărie)
– fără autentificare, în cazul în care nu sunteți în posesia credențialelor SNEP.
Pasul 3 : Selectați, din lista de instituții înregistrate, instituția către care doriți să realizați plata unei taxe sau a unui impozit.
Pasul 4 : Selectați, din lista de obligații de plată sau din nomenclatorul standard cu obligații de plată, impozitul sau taxa pe care vreți să o plătiți.
Pasul 5 : Completați datele personale solicitate în formularul online și apăsați butonul „Plătește”.
Pasul 6 : Veți fi redirecționat în pagina procesatorului de plăți online unde trebuie să completați datele solicitate privind cardul bancar, realizând plata efectivă.
Pasul 7 : Veți fi redirecționat înapoi în SNEP (www.ghiseul.ro), iar la finalizarea plății veți primi prin e-mail confirmarea de plată conținând numărul unic de înregistrare a plății”.

Gândul a contactat câțiva dintre primariile care au intrat în SNEP.

Primăria Frecăței, primar Marian Naiman: „Îmi place să fiu tot timpul pe net”

Pe lista celor 73 de primării care acceptă plata online se află și primăria Frecăței (Tulcea). Deși recunoaște că „plata online este dezastruoasă”, el se declară optimist și spune că vrea să îi obișnuiască pe săteni cu tehnologia, el mândrindu-se că a reușit să aducă în comună un bancomat. „Deja lumea a început să se obișnuiască să ia pensia pe card”, se mândrește primarul din Frecăței, Marian Naiman.

„Plata online e foarte mică, dezastruoasă aș zice. În comună sunt mai mulți factori externi. Lipsa internetului este unul dintre ei. Apoi ce să zic, e sărăcia”, începe primarul Marian Naiman, din Frecăței (Tulcea), care spune că în satele din comună Romtelecom nu a investit în infrastructura pentru ca oamenii să aibă internet fix, dar că „cei de la Radiocomunicații ne sprijină pentru a avea internet”.

La întrebarea de ce s-a înrolat în sistemul ghișeul.ro, primarul spune că „personal mie mi-a plăcut să lucrez cu calculatorul”. „Îmi place să fiu tot timpul pe net. Am vrut să le aduc și oamenilor tehnologia aproape”, ne spune primarul din Frecăței.

Despre comisionul la plata impozitului pe ghiseul.ro, primarul nu mai știe exact cât este.

„Când am semnat contractul cu banca, în urmă cu câțiva ani, știu că o parte din comision este suportat de contribuabil, o parte de noi, primăria. Este ceva nesemnificativ”, este de părere primarul Marian Naiman.

Primăria Lugașu de Jos (Bihor): „Am intrat la ghiseul.ro mai ales pentru amenzi

O altă părere o au funcționarii din primăria Lugașu de Jos (Bihor). Ei spun că primăria a făcut pașii necesari pentru a accepta plățile online „mai ales pentru amenzi”, după ce au constatat că mulți șoferi sunt amendați pe drumul E60 care trece pe la ei.

„Am intrat în sistem din acest an. Am intrat mai ales pentru amenzi. Știți cum e la țară, lumea e săracă, nu are internet. Dar pentru amenzi am intrat. Noi suntem la 38 de kilometri de Oradea. Multă lume ia amenzi pe drumul care trece pe aici, E60, și lumea vrea să achite în 48 de ore, ca să poată plăti doar jumătate din amendă. Și dacă sunt amendați sâmbăta, de exemplu și noi nu suntem aici, ei pot plăti online”, a declarat pentru gândul Geanina Gulimănescu, contabil la primăria Lugașu de Jos (Bihor).

Primarul comunei are speranțe mari. „Comune din Ungaria cu care suntem înfrățiți încasează 20-25% din taxe și impozite prin online. Sperăm să ajungem și noi la această valoare”, visează primarul din Lugașu de Jos, Șorban Levente.

„Sper că vom intra la ghiseul.ro din februarie. Nu m-am ocupat personal, dar din câte am înțeles de la cel care s-a ocupat de inrolarea in sistem a fost birocrație multă. Noi încă din aprilie anul trecut am depus documentația pentru înscriere. Și cu banca din comună au fost discuții, pentru că nici ei nu au așa experiență în acest domeniu”, a adăugat primarul Șorban Levente.

Primar din Bobicești (Olt) Ilie Chitez: „Avem patru tranzacții online. Sperăm că anul acesta vor fi mai multe”

O altă oportunitate spune că a sesizat primarul din Bobicești, Olt, o altă comună de pe lista celor ce acceptă plăți online.

„Ne-am înscris anul trecut, la început. Este o obligație legală, dar este și o facilitate pentru cetățeni. Sunt copii ai celor din comună care stau în alte orașe și le este mai ușor să plătească online taxele și impozitele locale”, a declarat pentru gândul Ilie Chitez, primarul din Bobicești (Olt).

El recunoaște însă că „oamenii sunt reticenți”.

„Avem patru tranzacții online. Sperăm că anul acesta vor fi mai multe. Unii au întrebat dacă au mai plătit și alții online, așteaptă să vadă dacă au plătit online și alții”, ne spune primarul Ilie Chitez, care a precizat despre comisionul pentru tranzacție că este suportat integral de primărie, pentru că „așa mi se pare normal”.

În ceea ce privește încasarea amenzilor, primarul este de părere că legislația este destul de permisivă, iar din această cauză primăria nu poate miza pe veniturile din amenzi. „Se strâng amenzi restante și dacă nu există o presiune, nu sunt plătite. Dacă omul nu are nevoie de ceva de la primărie, nu vine să își plătească amenzile. Dacă ar risca suspendarea permisului auto, în caz că nu își plătesc amenda, așa cum era vorba la un moment dat, poate atunci și-ar plăti amenzile și ar fi un aflux de încasări”, consideră primarul din Bobicești.

Primar Luncavița (Tulcea), Ștefan Ilie: „Este foarte simplu. La noi 70% au internet acasă. Prima dată oamenii au venit și și-au făcut căsuțe poștale pe Yahoo”

O cu totul altă stare de spirit are primarul din Luncavița (Tulcea). Primarul Șerban Ilie se mândrește că la el în comună 70% din case au internet, după ce mai întâi oamenii s-au obișnuit cu calculatorul și internetul mergând la primărie la un centru de informare, unde oamenii aveau la dispoziție 30 de calculatoare.

„La noi, din 5.000 de locuitori câți are comuna, 70% au internet acasă. Nu îți trebuie un calculator performant, e bun și unul de cinci ani. Noi am avut un program, am creat un centru de informare la primărie, cu 30 de calculatoare. Prima dată oamenii au venit și și-au făcut căsuțe poștale pe Yahoo. Apoi au început să vorbească pe internet cu rudele și prietenii din străinătate. Apoi pescarii din zonă, pentru că sunt mulți pescari la noi în comună, au făcut proiecte europene pentru a accesa fonduri europene”, își începe povestea primarul din Luncavița, mândrindu-se că „avem cea mai accesată pagină a unei comune din România”.

El se laudă că „suntem prima localitate din România care în 2011 s-a înscris în ghișeul.ro, înainte de primăriile din București”. Potrivit datelor de la Ministerul Societății Informaționale furnizate gândul, prima primărie care s-a înrolat în sistem a fost Primăria Sectorului 2.

Primarul are propria definiție a ce înseamnă un „om gospodar”.  „Inainte, un om gospodar era cel care avea cal, căruță, o casă frumoasă. Acum, în aceste vremuri, eu consider că un om gospodar este unul care este informat, are conexiune la net. Noi am ajuns să avem probleme cu furnizorii de internet care trebuie să facă mai multe investiții, pentru a lărgi banda, pentru că numărul de utilizatori a crescut mult și a scăzut viteza la internet în comună”, a precizat el.

În opinia lui, sistemul ghiseul.ro este unul foarte simplu.

„Vă rog să faceti și dvs reclamă la acest sistem care este unul gratuit și este unul foarte foarte simplu de folosit. Primăriile își pot crește sumele încasate din taxe. Pentru a putea accepta plăți online, este nevoie mai întâi de o hotărâre de consiliu local. Sunt și alți câțiva pași simpli. Mai sunt și alte primării din Tulcea, dar și CJ Tulcea, care s-au înscris în sistem după ce ne-am inscris noi”, spune Șerban Ilie.

În ce privește comisionul la plata impozitelor, Ștefan Ilie spune că primarii au la dispoziție 3 variante. „Fie comisionul e plătit de cetățean, fie jumătate de cetățean și jumătate de primărie, sau fie de primărie. Comisiionul este între 2% și maxim 20 de lei”, precizează primarul din Luncavița.

Primăria Luncavița a încasat în 2013 venituri de 1,4 milioane de lei, din care 10% au fost obținute prin plăți online. „Se poate plăti cu user și parolă sau fără user și parolă, este la fel de sigur. Noi aici am optat pentru varianta fără user și parolă”, adaugă el.

Primăria Sectorului 1: „Previzionăm o creștere”

Aproximativ 5% dintre contribuabilii persoane fizice din Sectorul 1 au plătit online impozitele și taxele în anul 2013, potrivit datelor primite de gândul de la Primăria Sectorului 1. „Pentru anul 2014 previzionăm o creștere a numărului de plăți online, având în vedere că în urma înregistrării instituției noastre în Sistemul Național Electronic de Plată a Taxelor și Impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP). Primăria Sectorului 1, prin Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale, oferă începând cu luna septembrie 2013 o nouă modalitate de plată online a impozitelor și taxelor”, se arată în datele primite de gândul de la Primăria Sectorului 1.

Primăria Sectorului 3: „0,5%. Suntem în plină campanie”. Premii în carduri de 500 de lei dacă îți plătești online taxele

La întrebarea cât la sută dintre persoanele fizice din sector și-au plătit online taxele locale în 2013, reprezentanții Primăriei de la Sectorul 3 au răspuns că 0,5%, motivând că „sistemul este la început, fiind implementat în februarie 2012”.

„Primăria Sector 3 este singura din țară care derulează campanii de promovare a sistemului de plată online ghiseul.ro. În anul 2012 au plătit 850 persoane, iar in anul 2013 au plătit peste 4.900 persoane. În anul 2014 până astăzi (23 ianuarie n.n.) sunt deja efectuate 1.900 plăți. Suntem în plină campanie”, ni s-a transmis de la Biroul de presă al Primăriei Sectorului 3.

De altfel, Primăria Sectorului 3, prin Direcția Impozite și Taxe Locale (DITL), cu sprijinul Visa Europe și Banca Transilvania, derulează în perioada 1 ianuarie – 31 martie a doua ediție a campaniei de promovare a plății taxelor și impozitelor locale cu cardul pe www.ghiseul.ro.

„În cadrul noii campanii, contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele locale cu cardul prin www.ghiseul.ro în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2014  sunt înscriși automat în tragerea la sorți pentru 45 carduri x 500 de lei fiecare”, arată un comunicat de la Primăria Sectorului 3.

În cadrul campaniei au fost amenajate zone speciale în centre comerciale. Contribuabilii din Sectorul 3 vor putea merge cu actul de identitate la locațiile speciale pentru a obține datele de acces pentru plata online cu cardul prin platforma ghiseul.ro și/sau pentru a-și plăti direct taxele cu cardul. „Persoane atent instruite, inclusiv inspectori ai Primăriei, vor asista contribuabilii care vin la standurile deschise zilnic, între orele 10:00 și 22:00, în București Mall, Auchan Titan și Auchan Vitan”, au precizat reprezentanții Primăriei Sectorului 3.

Sectorul 6: 3,89% plăți online. „Majoritatea contribuabililor din sector sunt persoane vârstnice”

În cazul Sectorului 6, în anul 2013, aproximativ 3,89% din persoanele fizice au achitat impozitele și taxele locale online. „Majoritatea contribuabililor Sectorului 6 sunt persoane vârstnice sau persoane care nu posedă carduri bancare, utilizând plata cash, direct la ghișee”, sună motivația primită oficial.

„Pentru a evita aglomerația de la ghișeele de plăți și pentru reducerea timpului de așteptare, Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 6 pune la dispoziția contribuabililor și sisteme electronice de plată a impozitelor și taxelor locale. Astfel, modalitățile de plată prin intermediul cărora pot fi achitate impozitele și  taxele în Sectorul 6 sunt următoarele: prin infochioșcurile amplasate în marile centre comerciale din sector, prin ordin de plată prin Internet Banking, on-line, prin ghiseul.ro”, ne-au precizat reprezentanții Primăriei Sectorului 6.

30 de primării, în curs de înrolare

Cătălin Crețu, director regional pentru România & Croația, Visa Europe, a declarat pentru gândul că numărul primăriilor înrolate în ghiseul.ro a crescut cu 70% în 2013, ajungând la 73 de municipalități. În plus, 30 de primării sunt în curs de înrolare. „Mai mult, anul trecut, valoarea și numărul plăților realizate cu cardul prin ghiseul.ro s-au dublat, fiind evident interesul ridicat al contribuabililor pentru acestă modalitate de plată simplă, sigură, eficientă și care, foarte important, nu presupune niciun cost suplimentar. În prezent, aproape 7 milioane de persoane au posibilitatea de a accesa platforma ghiseul.ro”, a precizat Cătălin Crețu.

În plus, referitor la distribuția datelor de acces pentru ghiseul.ro, Cătălin Crețu a arătat că intenționează să propună modificarea legislației pentru a crea posibilitatea autorităților locale și băncilor să genereze electronic datele de acces pentru ghiseul.ro.

„Astfel, prin intermediul băncilor, cei aproximativ un milion de clienți care au optat pentru serviciul de online banking și-ar putea genera rapid datele de acces, ceea ce ar accelera semnificativ numărul de plăți prin ghiseul.ro”, a mai adăugat Cătălin Crețu.

Citește și