Prima pagină » Economic » Gică Popescu: Am câștigat mai mult din afaceri decât din fotbal

Gică Popescu: Am câștigat mai mult din afaceri decât din fotbal

Gică Popescu: Am câștigat mai mult din afaceri decât din fotbal
Fostul fotbalist Gică Popescu spune că a câștigat mai mult din afaceri decât din fotbal, că în România încă trebuie folosită "bâta" pentru ca angajații să nu fure și că afacerile începute la sfatul consultanților au eșuat, deși aceștia îi promiteau că va sta "cu burta la soare toată viață".

„Îmi place să controlez totul, dar când am venit în România am făcut greșeala să cred că lucrurile se întâmplă la noi așa cum este în străinătate. Am crezut că dacă unui angajat îi asiguri un salariu bun, un loc de muncă bun, facilitați, nu are motiv să te fure, să te mintă. La noi nu există această mentalitate, încă funcționează presiunea, «bâta». Am crezut foarte mult în anumite persoane și m-au dezamăgit. E foarte greu să găsești persoana potrivită, dar ai nevoie. Dacă faci business în România nu trebuie să aplici ce-ai învățat în străinătate. Acest mod de a gândi, acest model de business nu se potrivește în România, decât dacă aduci și oameni din străinătate”,a spus Popescu la o întâlnire cu antreprenorii români.

Fostul internațional de fotbal a jucat în perioada 1985-2002 la echipele Universitatea Craiova, Steaua București, Tottenham, PSV Eindhoven, Barcelona, Galatasaray Istanbul și Lecce. Popescu s-a retras din activitate în 2003, după ce a trecut pentru perioade scurte de timp pe la Dinamo și Hannover 96.

El spune că în afaceri a învățat foarte repede, la fel cum a făcut și în fotbal, dar că a investit și la sfatul consultanților, nu doar condus de fler.

„Învăț foarte repede, așa cum am făcut în sport și îmi place să am în jur oameni de la care să învăț. De-a lungul timpului două afaceri nu au funcționat, la ambele am avut studiile specialiștilor, ale unor consultanți importanți. Mi-au spus că după ce fac acest business o să stăm cu burta la soare toată viața, dar acum este aproape de faliment. Așa că chestia cu specialiștii este relativă, nu întotdeauna este o alegere inspirată”, a spus Popescu.

Una dintre afacerile care au eșuat este bazarul Doldora, pe care fostul sportiv la construit în Cartierul Rahova alături de alți oameni de afaceri.

El spune că a investit în România toți banii pe care i-a câștigat din fotbal, plus sumele obținute din investiții imobiliare realizate în Spania.

„Am investit mulți bani în România. Toți banii pe care i-am câștigat. Din afaceri am câștigat mai mult decât în fotbal. Când eram la Barcelona am făcut investiții în imobiliare în Spania, cu un prieten foarte bun de la Real Madrid, Pedro de Felipe, un om de încredere. Am cumpărat locuințe în prima linie a mării, în fază de proiect. Băncile finanțau atunci 100% din investiție. În 2007, am vândut toate proprietățile din Spania, cu excepția unui teren pe care am construit o casă de vacanță”, a explicat Popescu.

Fostul fotbalist spune are încredere enormă în potențialul României și că nu s-a gândit niciodată să nu se întoarcă în țară.

„Avem nevoie de liniște, nu cum a fost în acest an și să se creeze un climat care să încurajeze investitorii. Antreprenorii străini vor să investească în România, dar au nevoie de un climat bun. M-am întors acasă pentru că m-a tras ața. Noi românii avem ceva, care ne face să ne întoarcem acasă. Niciodată nu mi-a trecut prin cap să nu mă întorc acasă. Generația noastră a avut și șansă. Ne-am întors exact când lucrurile au început să meargă în România, 2004-2005. Dacă m-aș fi întors acum, probabil că vă anunțam că peste doi ani voi candida la șefia Federației Române de Fotbal”, a afirmat Popescu.

El spune că experiența acumulată în sport l-a ajutat enorm în afaceri, mai ales seriozitatea și notorietatea.

„Există similitudini între viața de sportiv și cea de om de afaceri. În primul rând seriozitate, m-am remarcat față de colegii mei de la echipa națională prin seriozitate și muncă. Această seriozitate m-a situat la un anumit nivel în business și mă obligă foarte mult. Spre deosebire de fotbal, când poți să ratezi într-un meci, în business, dacă în afaceri pierzi seriozitate, este foarte greu să o recâștigi”, a continuat Popescu.

Alte asemănări între afaceri și sport se referă la alegerea echipei, consideră fostul fotbalist, care apreciază că valoarea unui antrenor și a unui antreprenor este dată de suma oamenilor din subordine.

Câștigurile din fotbal ale lui Gică Popescu au fost estimate la 10-20 de milioane de dolari. El are mai multe afaceri în domeniul imobiliar și hotelier și, în afară de complexul Doldora, vrea să mai dezvolte un complex de 400 de locuințe, tot în Rahova. Popescu este proprietarul hotelului Amfiteatru din Clafat și are în plan construirea unui Courtyard Marriott, pentru care caută încă finanțare.

Citește și