Gigacaloria va fi 295 de lei la Mangalia, unde locuitorii au tremurat de frig în case iarna trecută

Gigacaloria va fi 295 de lei la Mangalia, unde locuitorii au tremurat de frig în case iarna trecută
Publicat: 06/11/2012, 16:50
Actualizat: 21/03/2019, 20:07

Prețul de facturare pentru o gigacalorie va fi de 295 de lei la Mangalia, față de 462 de lei, cât a fost iarna trecută, când locuitorii au tremurat de frig în case, din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și firma de termoficare, între timp contractul cu această societate fiind reziliat, informează Mediafax.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat, marți, la o întâlnire cu președinții asociațiilor de proprietari, că împreună cu membrii Consiliului Local a convenit ca prețul local de facturare pentru gigacalorie să fie de 295 de lei.

„În orașul nostru, subiectul termoficării a fost unul sensibil din cauza situațiilor neplăcute de iarna trecută, dar căldura și apa caldă nu vor mai constitui o problemă pentru locuitorii Mangaliei. Cetățenii vor plăti un preț al gigacaloriei de 295 de lei, la care se adaugă ajutoarele de stat pentru cei care se încadrează în plafoanele stabilite de lege”, a menționat Cristian Radu.

El a mai spus că se lucrează și la conducta de gaze, iar săptămâna viitoare va fi branșată prima centrală termică din oraș. În funcție de negocierile româno-bulgare, furnizarea efectivă a gazelor în Mangalia ar putea avea loc până sfârșitul acestui an.

De asemenea, la discuțiile la care au participat consilierii locali și directorul Goldterm, Dan Georgescu, s-a stabilit ca în aceste zile fiecare asociație de proprietari să încheie contractele de furnizare cu societatea Consiliului Local. Directorul Goldterm a spus că s-au încheiat reviziile tehnice ale centralelor termice, iar de la sfârșitul acestei săptămâni ar putea începe furnizarea agentului termic, în funcție de condițiile meteorologice.

El a mai spus că în prezent se lucrează la limitarea pierderilor pe rețea, astfel încât costurile cu încălzirea să fie acceptabile.

„Goldterm are un dispecerat care preia non-stop problemele semnalate de cetățeni. La fiecare centrală termică vor exista specialiști aflați permanent la dispoziția populației”, a mai spus Georgescu.

Locuitorii municipiului Mangalia au suferit de frig toată iarna trecută din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și societatea de termoficare, fiind perioade în care nu au avut deloc căldură sau când aceasta le-a fost furnizată după program, cel mult 12 ore pe zi.

În anul 2003, municipiul Mangalia a încheiat cu SC Rominservies Therm SA contractul de delegare a gestiunii nr.4450/31.01.2003, prin care această societate a preluat în administrare întregul sistem termic al orașului. Începând cu 27 ianuarie 2011 acționarii majoritari ai SC Rominservices Therm SA, respectiv Rominserv SRL și Rompetrol SA, au vândut pachetul de acțiuni către SC C and C Wealth Management SRL. După preluarea pachetului de acțiuni, noii acționari au schimbat denumirea societății din SC Rominservices Therm SA în SC Callatis Therm SA.

Reprezentanții Primăriei Mangaliei au susținut în timpul iernii că și-au achitat toate datoriile către Callatis Therm și au acuzat societatea de termoficare că nu are capacitatea de a susține financiar această activitate.

La începutul acestui an, Guvernul a suplimentat bugetul Consiliului Local Mangalia cu suma de 1,5 milioane de lei pentru ca locuitorii municipiului să nu mai stea în frig, dar acești bani au ajuns numai pentru câteva zile.

În luna august, Consiliul Local Mangalia a aprobat rezilierea unilaterală a contractului de delegare de gestiune încheiat cu societatea de termoficare SC Callatis Therm SA.

Directorul societății de termoficare din Mangalia, Adrian Nikitas Simion, este cercetat în libertate pentru șantaj și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, în perioada sezonului rece 2011 – 2012, Adrian Nikitas Simion, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și director general la SC Callatis Therm SA Mangalia, și-a desfășurat atribuțiile de serviciu în mod defectuos în ceea ce privește derularea contractului de concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică centralizată a municipiului Mangalia. Astfel, societatea nu a realizat corespunzător aprovizionarea cu combustibilul necesar și nu a putut asigura furnizarea căldurii și apei calde către locuitorii orașului, fiind afectați peste 7.500 de consumatori casnici.

Locuitorii municipiului au plătit iarna trecută suma de 462 de lei pe gigacalorie, iar reprezentanții Callatis Therm solicitaseră ca aceasta să ajungă la 677 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor