Prima pagină » Economic » Gigacaloria va fi 295 de lei la Mangalia, unde locuitorii au tremurat de frig în case iarna trecută

Gigacaloria va fi 295 de lei la Mangalia, unde locuitorii au tremurat de frig în case iarna trecută

Gigacaloria va fi 295 de lei la Mangalia, unde locuitorii au tremurat de frig în case iarna trecută
Prețul de facturare pentru o gigacalorie va fi de 295 de lei la Mangalia, față de 462 de lei, cât a fost iarna trecută, când locuitorii au tremurat de frig în case, din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și firma de termoficare, între timp contractul cu această societate fiind reziliat.

Prețul de facturare pentru o gigacalorie va fi de 295 de lei la Mangalia, față de 462 de lei, cât a fost iarna trecută, când locuitorii au tremurat de frig în case, din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și firma de termoficare, între timp contractul cu această societate fiind reziliat, informează Mediafax.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat, marți, la o întâlnire cu președinții asociațiilor de proprietari, că împreună cu membrii Consiliului Local a convenit ca prețul local de facturare pentru gigacalorie să fie de 295 de lei.

„În orașul nostru, subiectul termoficării a fost unul sensibil din cauza situațiilor neplăcute de iarna trecută, dar căldura și apa caldă nu vor mai constitui o problemă pentru locuitorii Mangaliei. Cetățenii vor plăti un preț al gigacaloriei de 295 de lei, la care se adaugă ajutoarele de stat pentru cei care se încadrează în plafoanele stabilite de lege”, a menționat Cristian Radu.

El a mai spus că se lucrează și la conducta de gaze, iar săptămâna viitoare va fi branșată prima centrală termică din oraș. În funcție de negocierile româno-bulgare, furnizarea efectivă a gazelor în Mangalia ar putea avea loc până sfârșitul acestui an.

De asemenea, la discuțiile la care au participat consilierii locali și directorul Goldterm, Dan Georgescu, s-a stabilit ca în aceste zile fiecare asociație de proprietari să încheie contractele de furnizare cu societatea Consiliului Local. Directorul Goldterm a spus că s-au încheiat reviziile tehnice ale centralelor termice, iar de la sfârșitul acestei săptămâni ar putea începe furnizarea agentului termic, în funcție de condițiile meteorologice.

El a mai spus că în prezent se lucrează la limitarea pierderilor pe rețea, astfel încât costurile cu încălzirea să fie acceptabile.

„Goldterm are un dispecerat care preia non-stop problemele semnalate de cetățeni. La fiecare centrală termică vor exista specialiști aflați permanent la dispoziția populației”, a mai spus Georgescu.

Locuitorii municipiului Mangalia au suferit de frig toată iarna trecută din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și societatea de termoficare, fiind perioade în care nu au avut deloc căldură sau când aceasta le-a fost furnizată după program, cel mult 12 ore pe zi.

În anul 2003, municipiul Mangalia a încheiat cu SC Rominservies Therm SA contractul de delegare a gestiunii nr.4450/31.01.2003, prin care această societate a preluat în administrare întregul sistem termic al orașului. Începând cu 27 ianuarie 2011 acționarii majoritari ai SC Rominservices Therm SA, respectiv Rominserv SRL și Rompetrol SA, au vândut pachetul de acțiuni către SC C and C Wealth Management SRL. După preluarea pachetului de acțiuni, noii acționari au schimbat denumirea societății din SC Rominservices Therm SA în SC Callatis Therm SA.

Reprezentanții Primăriei Mangaliei au susținut în timpul iernii că și-au achitat toate datoriile către Callatis Therm și au acuzat societatea de termoficare că nu are capacitatea de a susține financiar această activitate.

La începutul acestui an, Guvernul a suplimentat bugetul Consiliului Local Mangalia cu suma de 1,5 milioane de lei pentru ca locuitorii municipiului să nu mai stea în frig, dar acești bani au ajuns numai pentru câteva zile.

În luna august, Consiliul Local Mangalia a aprobat rezilierea unilaterală a contractului de delegare de gestiune încheiat cu societatea de termoficare SC Callatis Therm SA.

Directorul societății de termoficare din Mangalia, Adrian Nikitas Simion, este cercetat în libertate pentru șantaj și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, în perioada sezonului rece 2011 – 2012, Adrian Nikitas Simion, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și director general la SC Callatis Therm SA Mangalia, și-a desfășurat atribuțiile de serviciu în mod defectuos în ceea ce privește derularea contractului de concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică centralizată a municipiului Mangalia. Astfel, societatea nu a realizat corespunzător aprovizionarea cu combustibilul necesar și nu a putut asigura furnizarea căldurii și apei calde către locuitorii orașului, fiind afectați peste 7.500 de consumatori casnici.

Locuitorii municipiului au plătit iarna trecută suma de 462 de lei pe gigacalorie, iar reprezentanții Callatis Therm solicitaseră ca aceasta să ajungă la 677 de lei.

Citește și