Giganții Gazprom și MOL își unesc forțele pentru exploatarea petrolului din România
Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de Gazprom, și grupul ungar MOL intenționează să înființeze o companie mixtă în România pentru activități upstream, de extracție de țiței, a delarat directorul general al NIS, Kiril Kravchenko, într-un interviu acordat revistei ungare Figyelo, informează Mediafax.
„Suntem în relații bune cu ambele companii (OMV și MOL – n.r.) la nivel de conducere. Îi considerăm în primul rând parteneri: spre exemplu, în România am planificat împreună cu MOL o companie mixtă în sectorul upstream. Totodată, cooperăm și în sectorul downstream (rafinare și distribuție – n.r.). În Serbia, suntem furnizori ai rețelelor lor de stații de alimentare. În alte țări, în România și Bosnia-Herțegovina, cumpărăm de la ei. Deci, în primul rând ne considerăm parteneri. Pe de altă parte, suntem competitori în privința rețelelor de benzinării”, a afirmat șeful NIS, întrebat cum vede OMV (Austria) și MOL, drept competitori sau parteneri de afaceri.
Kravchenko a adăugat că OMV și MOL ar putea servi drept modele pentru NIS în privința dezvoltării ca grup petrolier integrat vertical, cu activități de upstream, downstream și management energetic.
„Este aproape imposibil să ajungem la nivelul operațiunilor acestor companii, deoarece snut cei mai mari jucători din regiunea Europei de Sud-Est și sunt prezente în fiecare sector. Vrem să facem același lucru, de aceea ne extindem activitățile de cercetare și extracție în Bazinul Carpaților, Ungaria, România și Bosnia-Herțegovina. Luăm în calcul extinderea și în alte țări”, a spus directorul general al NIS.
NIS a anunțat anul trecut că vizează dezvoltarea unei rețele de 120 de benzinării în România până la finele lui 2014.
Compania deținea la sfârșitul anului trecut în România 5 stații de alimentare, în județele Sibiu, Arad și Bihor. În acest an, NIS a început lucrările la alte două benzinării sub sigla Gazprom situate pe autostrada București-Pitești, la kilometrul 59, potrivit ZF.
MOL a câștigat în 2010 licențe de explorare pentru trei perimetre în vestul României, într-un parteneriat cu Expert Petroleum, în care grupul ungar deține 70% din drepturi. În 2011, cele două companii au încheiat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) acorduri de concesiune pentru cele trei perimetre.
MOL este prezent pe piața carburanților din România printr-o rețea de aproximativ 130 de benzinării.
România importă de la grupul rus Gazprom, prin intermediari, aproape 20% din necesarul de gaze, la prețuri de trei ori mai mari comparativ cu gazele extrase intern.
În 2011, firma canadiană East West Petroleum a încheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul României, din județele Bihor și Timiș. Conform acordului anunțat atunci, NIS urma să finanțeze toate lucrările, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.
SURPRIZĂ AZI PENTRU TOȚI ROMÂNII!
URĂRI DE PAȘTE la români. Un MESAJ DE PAȘTE misterios rostit doar de „junii bătrâni” din Brașov
MESAJE DE PAȘTE. De unde și până unde vine iepurașul de Paște la noi
DROB DE MIEL – REȚETĂ DE PAȘTE 2013 pentru DROB DE MIEL
DROB DE MIEL, PASCĂ și OUĂ VOPSITE: preferatele românilor pentru MASA DE PAȘTE. SONDAJ
REȚETĂ DE PAȘTE CIORBĂ DE MIEL: Trei modalități simple de a găti CIORBA DE MIEL