GIURGIU. De ce nu se trăiește bine în Giurgiu. Cu ce probleme se confruntă locuitorii acestui județ
Locul 26 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Giurgiu.
Locuitorii acestei regiuni sunt unii dintre românii cu cea mai scăzută speranță de viață. Totodată, ei nu beneficiază de spații verzi extinse în cazul în care locuiesc în zonele urbane, județul lor fiind ultimul în top la acest capitol. Mai mult, au foarte puține gospodării conectate la rețeaua de canalizare.
Punctul forte al traiului în județul Giurgiu este numărul mic al persoane condamnate definitiv aici.
Un locuitor din Giurgiu trăiește în medie 71,9 ani, aceasta fiind a patra cea mai scurtă durată de viață înregistrată în România. El îi depășește la acest capitol doar pe locuitorii din Călărași, Tulcea și Satu Mare. Cei din Giurgiu trăiesc, de asemenea, cu aproape patru ani mai puțin decât bucureștenii – românii cu cea mai ridicată speranță de viață.
În orașele din județul Giurgiu există cea mai restrânsă suprafață de spații verzi din România. Astfel, locuitorii din mediul urban se pot plimba prin parcuri sau grădini publice cu o suprafață de doar 70 de hectare, din totalul înregistrat la nivel național, de 22.451 de hectare.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Tot aici, mai puțin de jumătate dintre gospodării dispun de instalații de canalizare (41,1% din total), fapt care plasează regiunea pe locul cinci în topul județelor cu cele mai puține locuințe conectate la astfel de facilități, înainte de Teleorman, Botoșani, Vaslui și Olt.
Giurgiu reușește să obțină cel mai bun punctaj în clasamentul gândul atunci când vine vorba despre rata criminalității, a șaptea cea mai scăzută din țara, după cea din Ilfov, Vâlcea, Buzău, Bacău, Prahova și Călărași.
În 2011, în Giurgiu au fost condamnate definitiv 161 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, sub media națională și cu 208 mai puține decât în Hunedoara – județul cu cele mai multe condamnări în perioada analizată.
Printre companiile cu un aport semnificativ la economia locală se numără Gebruder Weiss și Avicola Mihăilești. Prima dintre acestea desfășoară activități anexe transporturilor și avea, în 2011, o cifră de afaceri de 143 de milioane de lei și un profit net de 5,6 milioane lei. Avicola Mihăilești înregistra, la aceeași dată, o cifră de afaceri de 198 de milioane lei și un profit net de 1,1 milioane lei.