Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement PMl: “Trebuie să înțelegem de ce oamenii fumează pentru a le putea oferi alternative”

Publicat: 21 06. 2024, 11:40
Actualizat: 21 06. 2024, 11:51

This browser does not support the video element.

Cea mai eficientă metodă pentru fumători de a diminua riscurile de boli asociate fumatului, precum cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și bolile cardiovasculare, este să renunțe complet la tutun și nicotină. Totuși, studiile arată că majoritatea oamenilor nu reușesc să renunțe. Am discutat cu Dr. Gizelle Baker de la Philip Morris International (PMI) despre alternativele pentru fumătorii care nu vor să renunțe la tutun și dacă trecerea la produse care nu ard tutunul este o opțiune mai bună decât continuarea fumatului de țigări.

Gizelle Baker, deținătoare a unui doctorat în Biometrie și Epidemiologie de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud și o licență în Biologie de la Universitatea de Stat din Oregon, este în prezent Vicepreședinte pentru Implicarea Științifică Globală la PMI. În această funcție, ea conduce o echipă de specialiști care studiază și împărtășesc știința din spatele produselor fără fum ale PMI, cu scopul de a crește conștientizarea și înțelegerea reducerii riscurilor asociate fumatului.

Într-un interviu acordat pentru Gândul, Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement la Philip Morris International, a explicat ceea ce numim reducerea riscurilor asociate tutunului.

Ce ne spun dovezile actuale despre potențialele beneficii pentru sănătate ale produselor cu nicotină mai puțin nocive?

Știința de astăzi devine foarte clară. Consensul crește și dovezile arată că aceste produse sunt o alternativă mai bună decât țigările. Nu sunt lipsite de riscuri, dar reduc semnificativ expunerea oamenilor la substanțe nocive și, prin urmare, sunt cu siguranță mai bune decât continuarea fumatului de țigări.

Ce ar trebui să știe fumătorii despre riscul la care sunt expuși?

Este important să înțeleagă că atunci când fumează, inhalează substanțe chimice toxice în plămâni. Fiecare puf aduce niveluri ridicate de compuși toxici în plămâni și, făcând acest lucru zi de zi, de mai multe ori pe zi, riscul de a dezvolta mai multe boli crește. Există motive pentru care oamenii fumează și trebuie să înțelegem cu adevărat de ce fumează pentru a le putea oferi alternative care să satisfacă ritualul fumatului, dar și să le reducem expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare, astfel încât să putem reduce factorii de risc, oferindu-le în același timp satisfacția pe care o caută, dar fără daunele cauzate de expunerea la acele substanțe chimice.

În calitate de om de știință care lucrează pentru o companie de tutun, care sunt cele mai provocatoare întrebări pe care le-ați primit și cum ați răspuns la ele?

Din cauza istoriei industriei tutunului, este întotdeauna provocator, dar ca om de știință, este mereu interesant să vorbești cu cineva care are o întrebare sinceră pe care nu o înțelege. Devine dificil atunci când nu vor să înțeleagă, când vin cu un răspuns la întrebare înainte de a o pune. Acestea sunt cele mai dificile momente. Dar pentru mine, este vorba despre a pune datele acolo și, indiferent de unde vine întrebarea, oricât de dificilă ar fi, să expunem faptele bucățică cu bucățică, astfel încât oamenii să înțeleagă. Cred că acest lucru este important dacă vrem să schimbăm epidemia provocată de fumat, să oferim fapte reale pe care oamenii să le înțeleagă, chiar dacă nu vor să le înțeleagă, deoarece știința este despre fapte și acestea vor evolua în timp. Dar dacă ascundem, schimbăm sau greșim ceva, acolo apare o problemă.

Se pare că există un consens în creștere că, pentru fumătorii adulți, trecerea completă la produse care conțin tutun sau nicotină și care nu ard tutunul are potențialul de a prezenta un risc mai mic de a cauza efecte negative decât continuarea fumatului. Totuși, acest proces este destul de lent și unul dintre pilonii discuțiilor sau dezbaterilor privind această problemă este încrederea – încrederea în oamenii de știință care furnizează date, în datele în sine și lipsa dovezilor epidemiologice care împiedică luarea multor decizii într-un mod oportun.