Prima pagină » Economic » Grecia a reușit să împrumute 4 miliarde de euro, pentru a achita obligațiuni deținute de BCE

Grecia a reușit să împrumute 4 miliarde de euro, pentru a achita obligațiuni deținute de BCE

Grecia a reușit să împrumute 4 miliarde de euro, pentru a achita obligațiuni deținute de BCE
Grecia a împrumutat, marți, 4,06 miliarde de euro prin vânzarea de titluri de Trezorerie, sumă neobișnuit de mare, care va fi folosită în cea mai mare parte pentru a răscumpăra obligațiuni de peste 3 miliarde de euro deținute de Banca Centrală Europeană (BCE).

Grecia a împrumutat, marți, 4,06 miliarde de euro prin vânzarea de titluri de Trezorerie, sumă neobișnuit de mare, care va fi folosită în cea mai mare parte pentru a răscumpăra obligațiuni de peste 3 miliarde de euro deținute de Banca Centrală Europeană (BCE), informează Mediafax, citând AFP.

Suma reprezintă cel mai mare împrumut de pe piața financiară în ultimii doi ani, potrivit Wall Street Journal.

Statul elen a fost, însă, nevoit să accepte un randament mai ridicat cerut de investitori, de 4,43%, față de 4,28% la licitația anterioară.

Vânzările de titluri de Trezorerie reprezintă pentru Grecia singura modalitate de finanțare din piață. Băncile elene cumpără de obicei cea mai mare parte a acestor titluri, întrucât datoria pe termen scurt a țării este acceptată ca garanție de către BCE, iar instituțiile de credit elene au nevoie să acceseze facilitățile de urgență ale BCE.

Creșterea împrumuturilor pe perioadă scurtă a rămas singura opțiune a statului elen, după ce partenerii din zona euro au refuzat să asigure țării un credit punte până la eliberarea unei noi tranșe cruciale din ajutorul extern.

Grecia discută cu creditorii internaționali – UE, FMI și BCE – un nou pachet de austeritate de 11,5 miliarde de euro, necesar ca statul să primească următoarea tranșă, de 31 miliarde de euro. O decizie privind acordarea fondurilor nu va fi luată până în octombrie.

Statul elen trebuie să răscumpere la 20 august obligațiuni de circa 3,1 miliarde de euro, aflate în cea mai mare parte în posesia BCE.

Citește și