Grecia riscă ieșirea din zona euro, după ce principalele partide au obținut rezultate slabe

Publicat: 07 05. 2012, 10:53
Actualizat: 09 06. 2012, 15:14

Grecii, furioși după ani de austeritate, au ignorat riscul ieșirii țării din zona euro și au pedepsit în alegerile de duminică principalele două partide, susținătoare ale măsurilor de austeritate, care nu au obținut suficiente locuri în parlament pentru a forma executivul, transmite agenția Reuters, citată de Mediafax.

După numărarea a 99% din voturi, Noua Democrație (dreapta) și socialiștii PASOK (stânga), partidele care au dominat scena politică din Grecia mai multe decenii și singurele formațiuni importante care susțin politica proausteritate, au obținut împreună mai puțin de 32% din voturi și numai 149 din cele 300 de locuri în Parlament.

Pentru a continua politica de austeritate, cele două partide istorice vor fi nevoite să-și atragă alți parteneri. Orice coaliție va avea viață scurtă, declanșând noi intertitudini politice în Grecia și amenințând cu agravarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit Reuters.

Pe parcursul numărării voturilor, liderul Noua Democrație, Antonis Samaras, a făcut un apel pentru formarea unui guvern de uniune națională, care să mențină Grecia în zona euro. Șeful PASOK, Evangelos Venizelos, a cerut, de asemenea, un guvern de unitate, afirmând totodată că partidul său a plătit prețul măsurilor luate din cauza crizei.

Partidele mici care au câștigat în alegeri sunt toate împotriva măsurilor de austeritate, dar sunt prea divizate pentru a forma o coaliție.

„Există multă incertitudine în acest moment referitor la ce fel de guvern va fi format și dacă acest executiv va susține acordul cu FMI”, a afirmat Diego Iscaro, analist la IHS Global Insight.

PASOK a obținut numai 13,2% din voturi, fiind împins pe locul al treilea de Coaliția Stângii, cu 16,5%. Partidul Noua Democrație a atras 18,8% din voturi, iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat să formeze un nou guvern de către președintele Greciei, Karolos Papoulias.
„Nu mai pot suporta să trăim ca cerșetorii în propria noastră țară. Coaliția Stângii îi poate trezi”, a afirmat Kate Savvidou, o pensionară de 65 de ani, care a renunțat să mai voteze PASOK.

Liderul Coaliției Stângii, Alexis Tsipras, a salutat ceea ce a numit o revoluție pașnică și a afirmat că Angela Merkel, cancelarul executivului german, ar trebui să înțeleagă că politicile de austeritate au fost înfrânte.

„Poporul elen a dat un mandat pentru un nou început, cu solidaritate și justiție în loc de măsuri barbare impuse prin acordurile financiare”, a spus el.

Samaras ar urma să primească luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constituției, președintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate să formeze un guvern. Dacă acesta eșuează, al doilea partid după numărul de locuri din parlament va primi mandatul. Procedura se aplică în continuare până ce toate partidele din parlament eșuează, după care au loc noi alegeri, trei săptămâni mai târziu.

Grecia trebuie să depășească un test dificil în iunie, când trebuie să aprobe în legislativ măsuri suplimentare de reducere a costurilor în valoare de 11 miliarde de euro, pentru următorii doi ani, în schimbul continuării ajutorului financiar de la UE și FMI.

Șocul electoral din Grecia a coincis cu victoria în alegerile din Franța a socialistului Francois Hollande, situație care va spori probabil rezistența unor state europene față de politicile de austeritate promovate de Germania.

Premierul italian tehnocrat, Mario Monti, confruntat pe plan intern cu o opoziție tot mai mare la austeritate, a discutat telefonic cu Hollande și alți lideri europeni după alegerile de duminică pentru a susține introducerea unor politici de stimulare a creșterii.